Шефът на резидентурата на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация в България Сергей Бубеков е засеченият руският шпионин от ДАНС и Специализираната прокуратура, който е с дипломатически имунитет на длъжност съветник в Посолството на Руската Федерация в София. Негов информатор е бил български генерал от резерва, с достъп до класифицирана информация, научи от свои източници Zonanews.

Бубеков е бил водещият офицер от руска страна, който е провеждал координация и получавал информацията, а генералът от резерва я е доставял. Той е работил в Министерство на отбраната, участвал е в мисии извън България и е разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща ЕС и НАТО. 

Руското посолство, което днес трябва да бъде уведомено за изгонването на шпионина, разиграва Министерството на външните работи от сутринта. След като руската посланичка Елеонора Митрофанова отказа да се яви в МВнР в София, за което съобщи началничката на кабинета на премиера Лена Бориславова, се наложи МВнР да отмени насрочения в 14,30 ч брифинг за обявяване на изгонването на руския дипломат. 

Всяко посолство е длъжно да изпрати своя управляващ (ако посланикът отсъства, той задължително уведомява МВнР кой ръководи мисията, докато го няма), когато бъде извикан в МВнР. Сега на срещата във Външно явно ще се яви старши дипломат и ще получи нотата за обявяването на дипломата за персона нон грата, тъй като брифингът за журналисти бе обявен наново за 17,30 ч. За да спазва дипломатическата любезност, МВнР явно се придържа към правилото да не обявява нещо публично, преди да го е сторило пред съответното посолство, което е спорно дали е най-правилната тактика по отношение на държава агресор и окупатор.