61% от българите се съмняват в една или друга степен в ефективността на ваксините, убедени в ползите от тях са 27% . Малко над една десета не могат да преценят. Съмненията в нашата страна са видимо по-високи на фона на света, а и в сравнение с държавите от ЕС и страните от нашия регион. , 53% от населението в държавите в ЕС няма колебания за това дали ваксините наистина работят. Средно за ЕС, например, делът на съмняващите се е с 20 процентни пункта по-нисък отколкото у нас – 40%

Това сочат данни от сравнително изследване на световната Асоциация „Галъп интернешънъл“, приключило в края на 2021 г. Проучването включва 45 държави по света и около 42 000 пълнолетни граждани.  Във всяка държава през периода октомври-декември 2021 г. са интервюирани около 1000 души по метода „лице в лице“, по телефона или онлайн.

49% смятат, че заплахата от COVID  е реална. 38 на сто от пълнолетните българи са склонни да се съгласят (твърдо или не) смятат, че е преувеличена.  Останалите не могат да преценят.

Средно за ЕС 61 на сто от анкетираните са убедени, че заплахата не е преувеличена. Една трета са на обратното мнение.

След две години живот в условията на глобална пандемия българите са във все по-малка степен склонни да пренебрегнат опасността от COVID, отбелязват от агенцията. През март 2020 г. 72% от анкетираните в страната са смятали, че опасността е преувеличена, в края на 2020 г.  са 42%, а в края на 2021 г. са 38%.

47% заявяват или твърдо заявяват, че са готови да се откажат от някои от правата си, ако това ще помогне да се спре разпространяването за заразата. 37% са на противоположната или на крайно противоположната позиция. 16% не могат да преценят. В ЕС за сравнение 56% от анкетираните биха жертвали някои от правата си, ако това ще спре заразата, а 35% изразяват несъгласие с твърдението. Делът на колебаещите се е 8%.

"Така, въпреки че обществото ни все по-ясно осъзнава заплахата, критичността към загубата на основни човешки права расте. В началото на пандемията делът на изразяващите готовност да се откажат от някои от човешките си права достигаше до 83%", посочват от "Галъп".