ЕС създаде клирингова къща, чрез която да следи молбата и нуждите на украинското правителство за военна помощ и предложенията, идващи от страните членки.

Това съобщи върховният представител за външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел. Той говори след Съвет „Външни работи (отбрана)“ с участието на министрите на отбраната от държавите от ЕС.

Съветът бе под формата на видеоконференция. България бе представена от зам.-министър Александър Петков вместо титуляра Стефан Янев, чиято оставка поиска премиерът Кирил Петков.

Целта на клиринговата къща е гарантиране на максимална ефективност ан европейската подкрепа, обясни Борел. Тя ще работи в координация с НАТО.

Клиринговата къща осигурява услугата клиринг – процес на сключване на финансови сделки, гарантиращ осъществяването на всички условия по един контракт. Тя обикновено е неутрална по отношение на двете страни и има правото да изиска гаранции, че те разполагат с договорените активи.

За първи път в историята си ЕС реши да достави оръжие на трета страна. То ще е от различни видове. Брюксел ще предостави на Киев помощ на стойност 500 милиона евро.

Отделно различни страни членки ще дадат на Украйна изтребители. По думите на Борел те трябва да могат да бъдат управлявани от украински пилоти.

Отделно Киев е поискал специални разузнавателни данни. В отговор ЕС е мобилизирал сателитния си център в Мадрид.

Едно от нещата, което ЕС трябва да направи, е да намали, е неговата зависимост от руски газ и петрол.

„Плащаме много висока сметка на Владимир Путин и тези пари се използват за финансиране на неговата военна агресия“, изтъкна Борел.

Той предупреди, че подкрепата за Украйна ще струва скъпо на Европа.

„Това не е безплатен обяд. Санкциите ще имат обратна реакция. Те си имат цена. Но е по-добре да обясним на общественото мнение, че това е истина. Но трябва да бъдем готови да платим тази цена сега, защото, ако не го направим, ще трябва да платим много по-висока цена в бъдеще“, допълни дипломат номер 1 на ЕС.