Руската армия рапортува днес, че нейните сили за ядрено възпиране са приведени в повишена бойна готовност в съответствие със заповедта на президента Владимир Путин, предаде Асошиейтед прес.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу е докладвал на Путин, че командните пунктове на всички руски ядрени сили са увеличени с допълнителен персонал.

Министерството на отбраната заяви, че състоянието на повишена готовност се отнася за всички компоненти на руските ядрени сили - стратегическите ракетни сили, които отговарят за междуконтиненталните балистични ракети на суша, Северния и Тихоокеанския флот, които разполагат с междуконтинентални балистични ракети, изстрелвани от подводници, и далекобойните авиация, която разполага с флот от стратегически бомбардировачи с ядрена способност.

Путин нареди руските ядрени сили да бъдат приведени в повишена готовност в неделя, позовавайки се на западните санкции и „агресивните изявления“ на силите на НАТО. Не е ясно какви конкретни стъпки предполага мярката, но предизвика опасения, че войната в Украйна може да доведе до по-голяма и още по-опасна конфронтация.