Ситуацията в Украйна се превърна във война. Ще прилагаме прозрачно разпоредбите на Конвенцията от Монтрьо. 

Това обяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Съгласно Конвенцията от Монтрьо от 1936 г. Турция има пълен контрол над Дарданелите и Босфора, които свързват Средиземно и Черно море. Според точка 19 от международния договор бойните кораби на която и да е страна в положение на война нямат право да преминават проливите.

Така на практика Турция заплашва, че може да блокира пътя на руските кораби, с изключение на тези, които са част от Черноморския й флот. Но Чавушоглу призовал дори руският Черноморски флот да не се присъединява към "войната", съобщи шефът на турския офис на медията "Middle East Eye" Раджип Сойлу.

Формално Анкара не е наредила да се затворят проливите за руските бойни кораби. Но с последната забележка на Чавушоглу това изглежда е на път да се случи, твърди Сойлу.

След евентуалната блокада, пътят на руските бойни кораби към Черно море ще бъде преграден. В случай, че те откажат да се съобразят и атакуват Турция, тогава автоматично ще бъде активиран член 5 от Северноатлантическия договор и всички държави от НАТО ще бъдат задължени да ѝ се притекат на помощ.