Германската армия ще получи 100 милиарда евро допълнително за модернизация. Бюджетът за военни нужди пък се вдига на 2%. 

Това обяви канцлерът Олаф Шолц на извънредно заседание на Бундестага днес. Депутатите се събраха, за да гласуват спешно решението на кабинета вчера да прати оръжия на Украйна. За първи път в следвоенната си история Германия ще подкрепи с оръжие страна, намираща се в горещ конфликт.

„Допълнителните средства за Бундесвера ще бъдат предназначени за необходимите инвестиции и допълнително въоръжаване“, аргументира се Шолц.

Позицията на правителството се промени рязко след нападението на Русия в Украйна. Само преди месец финансовият министър Линднер отказа категорично на армията да се вдига бюджета й, както и отпускане на средства за спешни нужди. Анализ на състоянието на армията обаче от последните седмици показа, че тя не е в добра форма заради затягането на коланите през последните години. Промяната в позицията на правителството означава и че Германия се подготвя за нова студена война с Русия след атаката в Украйна.

„Отсега нататък година след година ще инвестираме малко над 2% от нашия БВП в отбраната ни. Налага се да инвестираме много повече в нашата сигурност, за да защитим свободата и демокрацията“, посочи още Шолц.

2% за армията от БВП на всяка страна-членка на НАТО е условието, което страните от пакта са приели и подписали, за да участват в него, но почти никоя освен САЩ не го изпълнява. Това бе и основният проблем между САЩ и европейските съюзници още от времето на президента Обама. Тръмп стигна дори дотам да заплашва, че ще извади САЩ от НАТО, щом другите не плащат достатъчно и според информации от Брюксел само убедителността на шефа на НАТО Йенс Столтенберг го е спряла да го направи.

Администрацията на Байдън също повдига периодично този въпрос. 

В обръщението си към депутатите канцлерът осъди за пореден път агресията на Путин и го обвини, че се опитва да ревизира историята.

„В момента сме свидетели на времеви разлом. След тази агресия светът няма да е същият“, заяви той.

Отново се връщаме към въпроса дали силата има право да пренебрегне правото и дали можем да позволим на Путин да върне света към времето на Великите сили от 19-и век. „Или ще намерим силата  да сложим спирачка на военолюбци като Путин“, заяви канцлерът.

Германия продължава да подкрепя всички онези смели хора в Русия, които опонират на властта и се обявяват против войната в Украйна.

„Сигурен съм, че свободата, толерантността и човешките права ще победят и в Русия. Смелите хора, които се борят за това там, рискуват да бъдат арестувани, рискуват работата и живота си“, заяви Шолц.

Депутатите станаха и аплодираха тези думи в знак на подкрепа за руснаците, които се борят срещу режима.

Германия също така ще построи спешно и два терминала за течен газ в Брунсбютел и Вилхелмсхафен.