Кризисният ситуационен център към МВнР търси спешно най-удачния и безопасен коридор за извеждането на сънародниците ни от Киев, каза пред бТВ Митко Димитров, ръководител на пресцентъра на МВнР.

Посланикът и консулът ни в Киев са в контакт с гражданите и дават необходимата информация и указания.

„Надяваме се през днешния ден с всички възможни начини този коридор да бъде реализиран. Ако не, това ще се прави на следващ етап в Одеса“, поясни Димитров.

Проведени са разговори с партньорски служби и дипломатически представителства.

„Нашите дипломати в Киев и Одеса ще бъдат изтеглени последни. Това е и тяхното желание. Много други дипломатически мисии напуснаха Украйна, но ние сме още на терен и до последно ще помагаме на нашите сънародници", заяви Димитров.

"В Одеса късно снощи губернаторът въведе забрана за движение по пътната инфраструктура. След преговори забраната е вдигната и от днес отново за България се очаква да потеглят нови два автобуса. Осигурен е полицейски ескорт. Заедно с него ще пътува и автобус на турското генерално консулство", каза още Митко Димитров.

Той допълни, че има информация и за българи, които се евакуират самостоятелно, а призивът към тях е да тръгват с пълен резервоар с гориво, доколкото това е възможно.

Във връзка с комендантския час в Киев Димитров уточни, че всички усилия са впрегнати и се надява в рамките на днешния ден или утрешния да могат да изведат сънародниците ни в Киев.

От МВнР не могат да дадат отговор на въпроса има ли готовност България да предостави боеприпаси на украинското правителство.

„Външно министерство има една основна задача и тя е да изведе по най-бързия начин нашите сънародници от територията на Украйна. Този въпрос трябва да го зададете към друго ресорно министерство“, каза Митко Димитров.

Засега няма коментар от министъра на отбраната Стефан Янев.