Не, това заглавие не е подвеждащо.

И Владимир Путин, и Сергей Лавров могат спокойно да влязат в България, както и в целия Европейски съюз, стига да пожелаят това. И желаещите да ги поканят за 3 март у нас могат веднага да седнат да им пишат покана, ако вече не са го направили.

Президентът и външният министър на Русия бяха санкционирани вчера от Съвета на ЕС заради агресията в Украйна. Това стана по силата на Регламент 269 на ЕС от 2014 г.

„Замразяват се всички финансови средства и икономически ресурси, които са собственост или се владеят, държат или контролират от някое от физическите лица или от свързаните с тях физически или юридически лица, образувания или органи...“, гласи член 2 от него.

Путин и Лавров фигурират под номера съответно 669 и 670 във втория санкционен списък, свързан с агресията. Ограничителните мерки са по силата на изменение на Решение 2014/145 от сферата на общата външна политика и политиката на сигурност (ОВППС).

Под имената на двамата е отбелязано:

„Първа алинея на член 1 не се прилага за това лице.“

Тя гласи:

„Държавите членки предприемат необходимите мерки, за да предотвратят влизането на тяхна територия или транзитното преминаване през нея на физическите лица, които носят отговорност за действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, както и на свързани с тях физически лица, както са посочени в приложението.“

Изключението заради Путин и Лавров се налага поради необходимостат от поддържане на канали за връзка с Русия, обясниха източници от ЕС още преди одобряването на санкциите.

Всички останали лица, включени във втория списък, са хем със замразени сметки в ЕС, хем нямат право да стъпват на територията му.

Това са членовете на руския Съвет за национална сигурност, подкрепили признаването на т.нар. Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР). Сред тях са зам.-председателят на Съвета Дмитрий Медведев, премиерът Михаил Мишустин, вътрешният министър Владимир Колоколцев и други.

Наказани са и всички депутати от руската дума, ратифицирали договорите за приятелство и сътрудничество и взаимопомощ с двете сепаратистки формирования.

Така санкционираните руски граждани заради агресията спещу Украйна още от 2014 г- станаха общо 670.

Ограничителни мерки са наложени и срещу близо 150 висши представители на Беларус заради съучастието на страната в руското нахлуване.

Всички приети на 25 февруари 2022 г. решения на Съмета на ЕС за санкции срещу руски представители заради агресията в Украйна можете да намерите ТУК.