Проф. Калин Янакиев, “Панорама”, БНТ

 


Голямата битка е битката на Путинова Русия с цивилизацията като такава. Ако днес от дистанцията на времето някой ви каже, че Втората световна война се е водила между континенталната германска цивилизация и морската британска цивилизация, няма да се съгласи никой – ще каже: водена е война между варварството на нацизма и цивилизацията. Точно така е в момента.


Русия отдавна вече не е нито Евразия, нито Изток. Тя в годините, откакто Путин е президент, успя да формира в себе си, една фантасмагорична маниакалност, чувство за величие, съединено до неотделимост с невероятна комплексираност от целия свят, което е парадокс. Ние сме най-великите в света жертви на целия свят. Така мислят, такъв е манталитетът на повечето руснаци в Путинова Русия. И в цивилизацията, на която те са жертва, се включват всички неща, на които се крепи съвременната цивилизация – правата на човека, глобалните съюзи, независимостта, суверенитета на народите, многопартийните демокрации. Всичко това е развала, джендаризъм, упадък. То е даже някакъв настъпващ към русия Армагедон и най-вече – цялата световна цивилизация е антиРусия.


Голямата цел на Путин не е Украйна. Голямата цел на Путин е да продължи до там, докъдето цивилизацията продължи да отстъпва. И поради тази причина аз никак не съм оптимист, че изведнъж сега ще настъпи някакъв мир. Ако цивилизацията, ако Западът отстъпи, Путин скоро ще разбере, дори и да съкруши Украйна, че малко по на запад някой му я е сервирал, за да го дразни. И ще отиде още по на запад, още по на запад, колкото повече отстъпва цивилизацията, толкова повече този маниакален субект и тази маникалиазирана страна ще продължи да настъпва. 


Дори да приемем, че украинците са руснаци, това означава ли, че те трябва да бъдат прибрани във Велика Русия? Това се нарича иредентизъм в политиката. Щом някъде извън границите ни живеят руснаци, трябва да ги приберем, ако трябва и със сила. Това го казвам само хипотетично. Разбира се, че историята на Украйна е много различна от историята на Русия или на Московията. Първата държава, създадена на това евразийско пространство, е Киевската Русия, която е синтез на шведските викинги с местните славянски племена. Това е една страна от различни княжества, която влиза в уния с Полша и Литва, пребивава дълго време заедно с тях. След това Украйна се отделя от Полша и Литва и бива присвоена от Велика Русия. Украйна е под юрисдикцията на Константинополската патриаршия до 1686 година, когато се позволява Киевският митрополит да бъде ръкополаган в Москва, но да остане под юрисдикцията на Константинополския патриарх. В началото на 18-и век Петър Велики чисто и просто присвоява украинската църква. 


Пълни глупости са, че Ленин е създал Украйна, както се опитва да ни представи маргиналът в историческото познание Владимир Владимирович Путин. 


В момента Русия не прилича на никоя друга съвременна държава. Това е азиатска вавилонична олигархия. Тя се управлява от един самодържец и от неговите полукриминално забогатели приятели от КГБ, които не просто живеят богато, те живеят кичозно богато. Под тази олигархия обикновените руснаци живеят отпреди реформите на Столипин, почти в крепостното състояние. И всички те са индоктринирани с маниакално самоувствие и уникална комплексираност от света. 


Православната църква на Русия се превърна в синтез на великоимперско жречество и онова, което на църковен език се нарича “прелест духовна”. Вие знаете ли, че периодично около самия Кремъл се събират опашки от хора, които се покланят на икона, на която е изобразен самият Йосиф Висарионович Сталин? Вие знаете ли, че в Руската православна църква е изключително разпространено сред т.нар. вярващи миряни царебожничество - сектантски възглед, който чака краят на света да настъпи с връщането на държавата на Романови? 


Мисля, че празнуването на 3 март или трябва да бъде бойкотирано, или на него да не бъдат допускани представители на агресивна Русия.