70 млрд. долара. Толкова стойност бе изтрита днес за няколко часа от акциите на най-големите руски компании след инвазията на Кремъл в Украйна. Макар московската борса да затвори сутринта в опит да предотврати сривовете, след отварянето й следобяд акциите полетяха надолу в историческа надпревара, съобщи CNN. 

Големият местен индекс МОЕХ се срина с фрапиращите 45% преди леко да се възстанови до загуби от "едва" 33%. Деноминираният в долари индекс RTS пък завърши деня със загуби от 39%. 

Най-тежко е положението за големите банки и рублата. Сбербанк - най-големият кредитор в Русия - изтри 43% от стойността си, ВТБ - около 40%.

Роснефт загуби над 43%, а Газпром - 35%. Загубите за Роснефт донесоха срив и за акциите на Бритиш Петролеум в Лондон, заради факта, че британците  притежават почти 20% от руския гигант. 

Междувременно стана ясно и че руската централна банка е издала забрана за продължаването на играта на късите позиции или казано просто от залагането на срива на акциите на руски компании. При всички положения умните брокери са направили много пари днес до 11:00 ч., когато заповедта е издадена. 

Руската рубла загуби общо 8% за целия ден, като успя в края да се задържи до 90 рубли за долар - рекордно ниско затваряне. РЦК обяви, че започва ликвидна интервенция на пазара.