"Помогнете ни да напуснем Украйна."

Такъв призив отправят 12 бразилски футболисти на местните грандове "Шахтьор" (Донецк) и "Динамо" (Киев), информира испанският тв канал "Ел Чирингито" с пост в туитър и снимка на играчи с техните половинки и деца.

Те са се събрали в хотел в Киев. Летището е затворено.

В същото време украински клубове, начело с "Шахтьор" и "Динамо", публикуват постове в социалните мрежи с украинското знаме, призиви и декларации като "Ние оставаме!"

Украинската Премиер лига обяви прекратяването на първенството по футбол, съобщиха от пресслужбата, цитирани от БТА.

Шампионатът трябваше да се поднови след зимната пауза на 25 февруари с мача от 19-ия кръг между "Минай" и "Зоря". В класирането лидер е "Шахтьор" с 47 точки от 18 мача. "Динамо" (Киев) е втори с 2 т. по-малко, трети е "Днепър".

А Руският футболен съюз и местната Премиер лига обсъждат дали да се играят два мача от следващия 19-и кръг. Това са двубоите "Ростов" - "Криля Советов" и "Краснодар" - "Локомотив" (Москва), планирани за неделя, 27 февруари.

В Русия затвориха няколко летища заради военното положение, сред които са тези в Краснодар, Ростов, Ставропол, Белгород, Брянск, Курск, Воронеж и Симферопол.

Елина Свитолина: Слава на Украйна

"Горда съм, че съм украинка. Ще се обединим в този толкова труден период заради мира и бъдещето на нашата страна. Слава на Украйна!", написа в социалните мрежи тенисистката Елина Свитолина, която е номер 15 в световната ранглиста на WTA.

Съпругът й - френският ас Гаел Монфис, публикува в профила си в туитър знамето на родината на Свитолина.

Тя не е ангажирана с участие в нито един турнир през тази седмица, а миналата загуби във втори кръг в Дубай от швейцарката Жил Тайхман.