Шофьор от Пловдив, чиито документи са изгорели на ферибота от Игуменица за Бриндизи, е бил санкциониран от родния КАТ за това, че не ги е опазил.

Пред бТВ днес потърпевшият, който помолил да бъде запазена в анонимност самоличността му, разказал за случката.

Както е известно, на злополучния ферибот в Йонийско море имаше десетки българи международни шофьори. И както е известно, за да продължат да изпълняват занаята си, им е било необходимо да имат шофьорска книжка, или казано на чиновнически език - СУМПС (свидетелство за управление на МПС)

„Вчера бях в КАТ, когато поисках документи за възстановяване на шофьорската книжка. Обстоятелства, при които съм изгубил документите – на което беше написано, че са изгорели на ферибота Игуменцица-Бриндизи. След попълването на тях, служител ми каза, че трябва да бъде написан акт за изгубени документи“, разказва човекът пред бТВ.

А текстът на акта на пръв поглед звучи потресаващо:

"Като притежател на български документ за самоличност - СУМПС не е направил необходимото да го опази от изгубване."


Не става ясно как санкциониращият орган си представя "необходимото", което човекът не е направил. Както и с какъв констативен протокол би могъл да докаже пред КАТ-Пловдив случилото се с  ферибота, което придоби... да кажем, известен межднароден отзвук.

Оцелелият при пожара шофьор трябва да плати и 70 лева глоба за "изгубената" книжка.

Всъщност - ако изобщо има място за ирония, текстът на чл. 81 ал. 2 точки 2 и 3 от Закона за българските лични документи е така конструиран, че излиза, че въпросният шофьор даже е минал евтино:

чл. 81.. (2) Наказва се с глоба от 30 до 200 лв. лице, което:

... 2. изгуби, повреди или унищожи български личен документ;

3. не е декларирало в тридневен срок изгубване, кражба, повреждане или унищожаване на български личен документ"... и т.н.

От една страна законът те санкционира ако не обявиш, че си изгубил документа, от друга - затова че си го изгубил.

Собственикът на пловдивската транспортна фирма, който загуби 32 тира при пожара на ферибота, Илиян Филипов коментира пред телевизията, че не при всичките му служители е имало такива проблеми.

От МВР-Пловдив обяснили, че актът е наложен, тъй като потърпевшият не бил в списъка на Външно министерство. Днес ще направят отново проверка и ако има грешка, ще отменят акта.

А междувременно тези, които не са глобени, обявяват че са потресени от бавната процедура по издаването на нови документи. На практика, оцелелите шофьори ще останат без курсове и доходи поне 2 месеца.