12 души от ферибота, който се запали в Йонийско море, остават в неизвестност.

Седем от тях са с потвърдено българско гражданство.

Това съобщи на брифинг в събота сутрин зам. външната министърка Велислава Петрова.

Сънародниците ни са евакуирани и са настанени в хотели на остров Корфу. Консулът ни в Солун ги е посетил, на всички са осигурени храна и напитки.

Двама са в лечебно заведение, единият е с много ниска сатурация и е интубиран, другият е в стабилно състояние. 

В късния следобед в събота от МВнР съобщиха, че по информация на българския консул в Солун, който от вчера е на остров Корфу, за да окаже съдействие на място, единият българин вече е напуснал болницата. Другият, който беше интубиран, е стабилизиран и без опасност за живота.    

Външното министерство съдейства на българските граждани, евакуирани след пожара на ферибота в Йонийско море, да отпътуват от Корфу. Те ще пристигнат тази вечер в Игуменица, откъдето ще заминат с автобус за България. Част от сънародниците ни ще бъдат извозени до Италия, както те сами са пожелали. 

Първите 38 пътници от ферибота вече заминаха за България. 

Българските граждани могат да потърсят актуална информация за своите близки, пътували на „Юрофери Олимпия“, на следния телефон в Ситуационния център на МВнР: 02 948 3051.

Дипломатическото ни представителство в Атина е в постоянна връзка с гръцките власти и оказва необходимото съдействие на нашите сънародници. В Генералното консулство в Солун е осигурено денонощно дежурство, като сънародниците ни могат да се свържат на следните телефони: +302310829210105, +30 2310 869 510.

Българското правителство организира в петък вечер щаб. 

„Следим всяка информация, за да сме сигурни, че българското правителство прави всичко възможно, за да можем да върнем българите от ферибота обратно в България“, каза премиерът Петков, цитиран от пресслужбата на МС, информира БТА.

„Не можах да се кача на палубата при другите. Останах изолиран на третия етаж. Единственият вариант беше да скоча във водата. Взех един спасителен пояс, завързах го и започнах да се спускам. В един момент въжето се заплете и увиснах. В това време дойде спасителната лодка. Сетих се, че имам нож и скъсах въжето. Паднах във водата и след това ме спасиха”, разказа един от българските шофьори на кораба пред Нова тв.

Фериботът „Юрофери Олимпия“ е отплавал в 1:30 ч. през нощта от пристанището в Игуменица с дестинация Италия. Сигналът за пожар е подаден в 4:18 ч. Обявена е евакуация на пътниците, която е започнала в 5:14 ч. Според официалните данни са спасени 278 души от общо 290, пътували с ферибота. Спасени бяха и двама пътници, блокирани в гараж на горящия ферибот, единият от които е българин.