„Официалното признаване от страна на Русия на т.нар. Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР) е нарушение на международното право и Минските споразумения. Ние осъждаме тези действия.“

Това заяви председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев – настоящ евродепутат и бивш премиер на България.

ПЕС осъжда незаконното признаване от страна на руския президент на двата отзцепнически украински региона, се казва в декларация на партията. Суверенитетът и териториалната цялост на страната трябва да бъдат спазвани.

„ПЕС иска да види мирно решение на ситуацията в Източна Украйна. Нека не забравяме, че отвъд термини като „територии и ескалация“ има стотици страдащи хора. Само дипломацията може да позволи на хората в Източна Украйна, които от години живеят в страх от пълномащабна война, да дишат“, допълва Станишев.

Европейски социалист номер 1 е роден в днешна Украйна по времето, когато тя е била част от СССР.

Обикновено Сергей Станишев и останалите четирима евродепутати от БСП гласуват „против“ или „въздържал се“, или пък изобщо не участват във вота на резолюции срещу Русия.