Парламентарно представените партии не можаха да съберат сили вчера и да произведат обща декларация по повод признаването от страна на Путин на двете сепаратистки републики в Украйна. 

Първи в кулоарите декларация направиха от БСП. Прочете я Кристиян Вигенин:

Признаването на Донецка и Луганска народни републики от страна на Руската федерация може да се разглежда като нарушение на международното право.

"С тази стъпка противопоставянето в района навлиза в нова, непредвидима фаза. Настояваме приоритетна цел да бъде запазването на живота, здравето и благосъстоянието на мирното население в двата региона и отправяме призив за прекратяване на всякакви въоръжени провокации.

Смятаме, че времето на дипломацията не е изчерпано и очакваме всички страни да се въздържат от военна ескалация и да инвестират усилия за постигане на трайни взаимноприемливи решения. Призоваваме за преки преговори под егидата на ООН, които да започнат реален процес за урегулиране на конфликта в съответствие с принципите на международното право и Устава на Организацията на обединените нации."

В обедната почивка по призив на ГЕРБ трябваше да има председателски съвет, на който да се обсъди общо изявление от името на парламента. Такъв обаче не се е провел, и в началото на следобедното заседание на трибуната застана Христо Иванов (ДБ), който прочете декларация от името на ПП, ИТН и ДБ . С нея се осъжда остро признаването на двете т.нар. народни републики.

"Това е грубо нарушение на международното право и на Минските споразумения. Подкрепяме безрезервно териториалната цялост на Украйна, загрижени сме от думите на Путин, който поставя под съмнение съществуването на Украйна като независима държава. Ще подкрепим предвидените санкции на ЕС. Със загриженост следим случващото се  и се надяваме, че диалогът и дипломацията ще предотвратят по-нататъшна ескалация на конфликта. Ще внесем проект на декларация от името на парламента", каза Христо Иванов. 

Накрая думата бе дадена на Даниел Митов (ГЕРБ), който се обърна критично към управляващите:

"Колко часа ви трябваше да съберете смелост и да започнем разговор по тази тема? Витиеватите приказки са нещо като "всеки сам си преценя". Българският парламент трябва да има ясна и категорична позиция по въпроса и нерешителните изяви на хората, управляващи държавата, не би трябвало да затрудняват това."

Той изчете и проект на декларация от името на парламент, изготвен от ГЕРБ, в който се казва:

"Категорично осъждаме грубото нарушение на международното право.

Нищо не може да оправдае военната интервенция и загубата на човешки живот.

Призоваваме да се наложат максимално строги санкции на Руската федерация, а българското правителство да участва активно в дебатите по санкциите.

Българското правителство да предложи помощ за Украйна и облекчен режим за внос на украински стоки."

ДПС се въздържаха да вземат отношение по Украйна, вместо това техният лидер Мустафа Карадайъ прочете изявление по повод Международния ден на майчиния език. Но по-късно в кулоарите се изказа по въпроса:

"Тъй като имахме друга декларация и очаквахме обща декларация, затова малко се позабавихме. Ние осъждаме нарушаването на териториалната цялост на Украйна. Ние сме за диалог и мирно решаване на спорните въпроси."

Реакция в зала нямаше и от "Възраждане". Но лидерът им Костадин Костадинов се изяви във фейсбук:

 "С оглед на ситуацията, нагнетявана месеци наред от САЩ, сега има два избора - или да се отива към война, или да се отива към преговори. За преговори руснаците настояват от месеци, но никой не искаше да ги чуе. Тъй като война няма да има, сега предстоят преговори. Въпросът, който ни касае пряко, е следният - ще се опитат ли родните гугутки за пореден път да прислугват на американския орел, или за първи път ще проявят мъдрост и сдържаност и вместо да повтарят като папагали инструкциите от ембасито, да поставят на масата въпроса за правата на българите в Бесарабия, Таврия, Донбас и Крим. Защото българи има както в Украйна, така и в Русия - и нашата държава мълчи както за едните, така и за другите."

А по-късно даде и брифинг в парламента. 

"Не може да подкрепим декларация на НС, която не е в съзвучие с българските национални интереси. Остро осъждаме нарушаването на Минските споразумения от страна на Украйна. В последните месеци те бяха мъртви, имаше много нарушения на примирието и от двете страни. Нарушаването на международното право трябва да бъде осъдено, дори когато се отнася до една държава, дори когато тази държава се подкрепя от колективния запад. Насърчаването от страна на САЩ на потъпкването на правата на гражданите в Донбас доведоха до съответната политическа реакция. Загрижени сме от изказванията на премиера и външния министър, защото в тях видяхме подкрепа изцяло и единствено на украинската позиция, но не и загриженост за правата на българите в тези райони. Време е лицемерието и колониалното минало на колективния запад да остане на заден план. САЩ отвориха кутията на Пандора, прилагайки двоен стандарт. Националният интерес изисква да не се подкрепят санкции срещу Русия", каза Костадин Костадинов.