ЕС ще наложи санкции на руския президент Владимир Путин заради признаването на Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР).

Това става ясно от разпространено тази вечер съвместно изявление на предедателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел.

„Тази стъпка е крещящо нарушение на международното право, на териториалната цялост на Украйна и на Минските споразумения. ЕС ще реагира със санкции срещу замесените в този незаконен акт“, заявяват двамата европейски ръководители.

Путин призна двете сепаратистки републики. Което би трябвало да означава, че ще бъде санкциониран, тъй като е замесен в споменатия акт.

По-рано Фон дер Лайен и Мишел реагираха с едно и също послание в туитър. Те уверяват, че ЕС и партньорите му ще реагират с единство, твърдост и решителност в знак на солидарност с Украйна.

Йенс Столтенберг: Русия незабавно да изтегли войските си от границите на Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг осъди решението на Русия, което "подкопава суверенитета и териториалната цялост на Украйна". Ето пълното му изявление, публикувано на сайта на организацията:

"Осъждам решението на Русия да признаe самопровъзгласилите се "Донецка народна република" и "Луганска народна република". Това допълнително подкопава суверенитета и териториалната цялост на Украйна, подкопава усилията за разрешаване на конфликта и нарушава Минските споразумения, по които Русия е страна.

През 2015 г. Съветът за сигурност на ООН, който включва Русия, потвърди пълното си уважение към суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна. Донецк и Луганск са част от Украйна.

Москва продължава да подхранва конфликта в Източна Украйна, като предоставя финансова и военна подкрепа на сепаратистите. Освен това се опитва да създаде претекст да нахлуе отново в Украйна.

НАТО подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници. Съюзниците настояват Русия най-категорично да избере пътя на дипломацията и незабавно да се откаже от масовото военно струпване в и около Украйна и да изтегли силите си от Украйна в съответствие с международните си задължения и ангажименти".

Борис Джонсън: Признаването на Донецк и Луганск е лоша поличба

Признаването на сепаратистките региони в Източна Украйна от руския президент Владимир Путин е нарушение на международното право. Това обяви по време на брифинг британският премиер Борис Джонсън, предаде Ройтерс.

Докато министър-председателят говореше, Путин подписа указ, с който подкрепи независимостта на Донецк и Луганск.

"Разбирам, че точно когато съм започнал тази пресконференция Владимир Путин на практика е обявил, че Русия признава отцепилите се републики Донецк и Луганск. Това очевидно е нарушение на международното право. Това е... грубо нарушение на суверенитета и интегритета на Украйна", отбеляза Джонсън. "Това е отхвърляне на Минския процес и Минските споразумения и мисля, че е много лоша поличба и много лош знак", добави той.

Джонсън сподели, че ще говори с украинския президент Зеленски още тази вечер и подчерта, че Обединеното кралство твърдо застава зад Украйна.

Той сподели, че преди да се помисли за санкции срещу Русия, трябва да се види дали страната ще нахлуе в Източна Украйна.

"Все по-ясно става, че ще трябва да започнем да прилагаме възможно най-голям натиск, защото е трудно да се види как тази ситуация ще се подобри".

Ингрида Шимоните: Путин засрами Кафка и Оруел

Премиерката на Литва Ингрида Шимоните обяви в "Туитър", че Владимир Путин е засрамил дори "Кафка и Оруел" с решението си да признае ДНК и ЛНК.

"Путин току-що засрами Кафка и Оруел: няма граници за въображението на диктатора, няма прекалени низини, няма откровени лъжи, няма твърде "червени линии" за пресичане. Това, на което станахме свидетели тази вечер, изглежда сюреалистично за демократическия свят. Но начинът, по който ще реагираме, ще се окаже решаващ за това какви ще бъдем за поколения напред", сподели тя.