„Ако Русия анексира нови територии от Украйна, ще има санкции. Ако Москва признае двете сепаратистки републики, ще предложа санкции и министрите на външните работи ще решат.“

Това заяви върховният презставител на ЕС за външната политика Жозеп Борел след заседанието на Съвет „Външни работи“ в Брюксел.

"Това е моя отговорност и аз ще го направя, ако подобни неща се случат", категоричен бе той.

Борел допълни, че министрите са заклеймили информационните манипулации, които целят да осигурят претекст за нахлуване на Русия в Украйна.

Дипломат номер 1 призова руския президент Владимир Путин да спазва международното право и Минските споразумения и да не признава независимостта на Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР) Ако Путин го направи, ЕС е готов да реагира като силен и единен фронт, увери Борел.

Ако Беларус участва в руска агресия срещу Украйна или от нейна територия бъде извършено нападение, тя също ще бъде санкционирана, каза още първият европейски дипломат.

По думите му на беларуска земя по непрозрачен начин се разгръщат руски войски. Върховният представител каза, че всички посолства и дипломатически мисии на страните членки на ЕС в Киев ще работят, с изключение на една, без да споменава коя е тя.

По-рано днес Съветът на ЕС наложи санкции на четирима депутати от руската Дума, избрани в незаконно анексираните Крим и Севастопол и на зам.-председателя на избирателната комисия в Севастопол.