"Който иска и вика, няма да получи пари. Пари ще получи този, който произведе реален продукт".

Така вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев обобщи как вижда "реформата", коментирайки и протестите на музейните работници. Той бе гост в ефира на бТВ. Василев даде да се разбере, че това ще е изискването към всеки, който иска средства - независимо в кой сектор работи.

По отношение на музеите заяви, че който си направи направи експозиция, план, подава го - получава си финансирането.

"Ако само забърсват праха по старите витрини, няма да получат увеличение", категоричен бе вицепремиерът.

Същото важало и за модернизацията на армията, за която уж има съглашателство в КСНС.

"Ако проектите са на хартия, няма да ги платим авансово, за да стоим, да чакаме и т.н. Но ако има пртоекти с инвестиционен план, тогава ше намерим пари за тях. Същото като при музеите", заяви Василев.

И темата се прехвърли около забавените американски F-16, за което сега се обвиняват взаимно кабинетът и предшественикът му - кабинетът "Борисов" 3. Василев сравни сделката като с да си купиш апартамент "на зелено".

"Кой изплаща 100% аванс? Ние сме една от малкото държави, която плаща 100% аванс. Неустойка няма. Питайте г-н (Бойко) Борисов", препрати той.

Иначе по отношение на прехвърчащите искри между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2, или по-точно от 2 към 1, Василев заяви, че това било "нормална политическа дискусия в нормална държава - с добър тон". "Прерогатив на президента е да дава други идеи", заяви той на критиките на Румен Радев към кабинета. И посочи, че правителството се съобразаявало с тях. 

Що се отнася до АЕЦ "Белене", за чието изграждане от БСП все така настояват и критикуваха премиера Кирил Петков, че предпоставял отказване от проекта, вицепремиерът сподели "вътрешното си убеждение". 

"Моето вътрешно убеждение е, че площадката в "Белене" не е подходяща, но сме поели коалиционно споразумение, ще направим анализ", заяви.

И допълни, че България няма дори кадрово обезпечаване за бъдеща АЕЦ. И сега има недостиг от експерти за действащата "Козлодуй". Скъпа е и инфаструктурата за "Белене" - допълни Василев.

Василев не очаквал увеличение на цената на тока след паданетот на мораториума.

По повод на недоволството от пътните строители, че не им се плаща за свършена работа, Василев обяви, че комисия ще провери какво реално е свършено и ще заплати само това. Вървяли вече даже физически огледи на отсечките. Той не се притеснявал, че нямало да има кой да строи пътища. 

"Нека не ставаме заложници на една група хора, които не са играли по правилата. За тези хора трябва да е ясно, че правилата са други - ще има прозрачни търгове за възлагане на поръчки и който даде най-евтината цена, той ще спечели", посочи той, обявявайки, че ако не строят нашите компании, ще дойдат такива от други европейски страни.

Василев даде заявка и че дори да паднат COVID ограниченията, каквато е заявката на кабинета, считано от 20 март, бизнесът ще продължи да получава помощ до края на юни.

А за предложението за орязване на бюджета на прокуратурата с 20 милиона лева, срещу което тя, естествено, възропта, вицепремиерът попита къде са резултатите. И даде пример с "Барселонагейт":

"Цялата информация от Испания сега достигна до прокуратурата и вместо прокуратурата да каже ще разгледаме и внесем или няма да внесем обвинение, получихме ние ще си го преведем от испански".