Няма нито едно разрешително за инзос на оръжейни стоки от България към Украйна.

Това обяви днес икономическата вицепремиерка и министърка Корнелия Нинова по повод вчерашни публикации в руската агенция ТАСС за гранатомети, произведени в българския оръжеен завод "Арсенал", използвани срещу проруските сепаратисти в Донбас.

По думите на Нинова вчера е поискала справка от Междуведомствената комисия за експортен контрол и разпространение на оръжията за масово унищожение, която е под шапката на нейното ведомство и резултатът показал точно това - нямало нито едно разрешително за експорт към Украйна. Такова нямало и "назад във времето".

Нинова каза това и напусна залата насред въпрос за възможни посредници.

Вчера ТАСС цитира съобщение на народната милиция в Донецк, в което се посочва, че при обстрела на селището Зайцево са използвани 30-милиметрови снаряди за гранатомети, произведени в българския завод "Арсенал".

"Този факт нагледно потвърждава как Западът снабдява Украйна със смъртоносно оръжие, с помощта на което се унищожават мирните жители на републиките в Донбас", пишеше в текста на съобщението, за което у нас предаде БНР. 

Продължаващите доставки на съвременни оръжия и боеприпаси в Украйна от страна на НАТО-вските държави подтикват Киев към военно решение на проблема в Донбас, каза руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с френския си колега Емнюел Макрон. Според Путин ескалацията се дължи на провокации на украинските силови структури. По думите му това води до страдания на мирните жители на непризнатите републики, които се налага да бъдат евакуирани в Русия, за да бъдат спасени.