Органите на реда в Катманду използваха сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръснат хилядите протестиращи в столицата на Непал, събрали се на демонстрации против... "подарък" на САЩ.

В неделя парламентът на страната гласува, за да ратифицира финансирана от САЩ инфраструктурна програма. The Millennium Challenge Corporation (MCC) е американска държавна агенция, занимаваща се с хуманитарна дейност, която през 2017 г. реши да осигури безвъзмездни средства в размер на 500 милиона долара за изграждането на 300-километрова електропреносна линия и за отделен проект, целящ да подобри пътната мрежа на Непал, предаде Си Ен Ен.

Правителствени служители увериха, че парите са безвъзмедни и че към финансирането няма прикрепени условия. Но критиците настояват, че това споразумението ще подкопае суверенитета на Непал, тъй като законодателите няма да разполагат с достатъчен надзор над борда, който ръководи инфраструктурния проект.

Въпреки бурните протести, на които има данни за ранени, министърът на комуникационните и информационните технологии Гианендра Бахадур Карки представи споразумението в парламента и посочи, че проектите ще бъдат от полза за 24 милиона от 30-милионното население на Непал.

"Безвъзмездната помощ ще бъде важен инструмент за социално-икономическото развитие на страната", каза Карки пред парламента.

Големите политически партии, включително членовете на управляващата коалиция, са разделени по въпроса дали да приемат, или отхвърлят парите.

Посолството на САЩ в Непал описа безвъзмездните средства на MCC като "подарък от американския народ и партньорство между нашите нации, което ще осигури работни места и инфраструктура в Непал и ще подобри живота на непалците".

"Този ​​проект е поискан от непалското правителство и непалския народ и е предназначен за прозрачно намаляване на бедността и растежа на икономиката на Непал", се казва в изявление на посолството, публикувано късно в събота. "Дали непалските лидери ще ратифицират MCC е решение, което единствено и само Непал трябва да вземе като суверенна демократична нация".