Служители от сектор „Сигурност“ излязоха на протест пред сградата на Народното събрание в столицата с искане за увеличение на заплатите и достойно заплащане на труда им, предаде БТА.

Протестната акция бе организирана от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) и подкрепена от Синдиката на служителите в затворите в България. В демонстрацията се включиха надзиратели, пожарникари и полицаи от цялата страна. 

„Протестът не е политически. От 13 години ние имаме само социални, икономически, трудови и професионални права и ги защитаваме“, заяви в началото на протеста Илия Кузманов, зам.-председател на СФСМВР.

Освен 20-процентно увеличение на заплатите, служителите на реда настояват и за по-добри условия на труд, както и подобряване на материалната база и личните предпазни средства.

Според тях това може да бъде заложено в бюджета на България за 2022 г., който предстои да бъде гласуван на второ четене в парламента. 

Във вчерашния ден на протест в София излязоха и членове на Националния синдикат на пожарникарите и служителите „Огнеборец“.