"Защото има хора, които са предубедени, защото има хора, които имат комплекси и защото има хора, които имат гузна съвест.“

Така евродепутатът Ангел Джамбазки обясни започналата срещу него проверка в Европейския парламент за жеста, който направи в края на разгорещен дебат преди броени дни. Той гостува в бТВ.

Отрече да е правил "нацистки, фашистки или какъвто и да било жест". Също така отрече тонът му и някои от изреченията от трибуната на ЕП да наподобяват Адолф Хитлер, за което бе попитан от водещата Мария Цънцарова.

„Няма нацистки поздрави, няма фашистки поздрави, няма нищо от главата на тези хора, които търсят под вола теле (…) Ако исках да покажа нещо, ще го направя от трибуната“, коментира Джамбазки.

Той уточни, че се бори за „защита на национална кауза и интерес, срещу всеки душманин на отечеството от всяка една външна заплаха“.

Джамбазки "премина в атака", когато Цънцарова показа снимка, на която се вижда група от мъже, сред които и той. Ангел Джамбазки вдига юмрук, а други - нацисткия поздрав. Според него, жестът му показвал "борба на всички фронтове". Още нещо - днес това бил поздравът на движението Black Lives Matter. Така той бил авангарден, прозрял още тогава, изпреварил времето. Чудел се как още не са ни задължили да го използваме заради BLM.

Личеше, че тук използва ирония. Няколко пъти нястоя, че на въпросната снимка присъствал и репортер на бТВ. Изрече името, Цънцарова не си спомни за такъв човек, а след това в слушалките й бе казано, че мъж с такова име е бил стажант репортер в телевизията, но отдавна не работел там.

По думите на Джамбазки заплахите към него били "от отказ от национален суверенитет, опити за разрушаване на българското общество и семейство и от разрушаване и заличаване на българската история".

„Всички тези неща са заплаха и ги има, идват от Европейския парламент, затова им се привиждат такива неща – за тях е много лошо да кажеш: „Да живее България“. Сега те правят лов на вещици“, каза още Ангел Джамбазки.