До края на годината ще разменяме документи с държавата от смартфона, става ясно от техническата спецификация за изграждане на мобилно приложение за електронна идентификация и електронно подписване – BGID, публикувана за обществено обсъждане от министъра на електронното управление Божидар Божанов.

След възлагането на поръчката заложеният срок за изпълнение е 9 месеца т. е. ако изработването бъде възложено през март, до края на годината би трябвало гражданите да разполагат със средство за електронна идентификация на телефоните си. С него те могат да подписват документи и да ги изпращат по електронен път до държавните институции, вместо да ги носят на хартия, или няма да е нужно да си вадят електронен подпис, за да се идентифицират пред държавни органи. Електронната идентичност, осигурена от държавата, ще е безплатна, но няма да може да замести изцяло електронния подпис, т. е. няма да може да подписваме договори с частни партньори например.

Всеки гражданин ще може да се регистрира в системата с някой от идентификаторите, които ползва в момента за общуване с държавна институция - ПИК на НАП, или на НОИ например. Може да използва и електронния си подпис, ако има такъв. А ако не притежава нито един вид от досегашните начини за идентифициране, ще може да сканира лична карта или паспорт и да отговори на няколко специфични въпроса.

Приложението ще е достъпна за операционните системи Android и IOS, ще може да се ползва на смарт телефони  (с размер на екраните 4.7“ – 6.7“), и фаблети и таблети (с размер на екраните >6.8“), поддържащи съответните версии на операционните системи, включително и на HDPI дисплеи. Включително изпълнителят трябва да предложи и модерния напоследък режим “night/dark mode”.