"Печатите трябва да отпаднат."

Това посочи по Нова тв министърът на електронното управление Божидар Божанов.

„Няма ги в закон почти никъде, но продължават да се изискват. Идеята е със закон да забраним тяхното изискване и да въведем санкция, ако някой изиска печат. Няма нужда тя да е голяма, но е важното да я има”, обясни той.

Божанов посочи още, че идеята му е да няма хартиени документи, било то с печат или с подпис.

„Няма нужда да минаваме през хартията, за да ги използваме. В електронния свят, ако не разпечатаме документа, истинността се удостоверява с електронен подпис или печат”, уточни министърът.

За да могат гражданите да заявяват услуги онлайн, без да ползват електронен подпис, ще се въведе електронна идентификация. С телефон, например, ще може да се влезе в определена система и да се заяви услуга.

„Ще се въвежда поетапно. При телефоните ще бъде най-бързо - планирали сме го до шест месеца. С личните карти - малко след това. С пощите реформата ще е малко по-дълго време, вероятно - догодина”,  уточни той. 

Божанов каза, че гишетата ще бъдат запазени за хората, които нямат възможност да използват онлайн услугите.

Ще има съкращения в администрацията, но това няма да е заради електронните услуги.

„Съкращенията ще бъдат когато оптимизираме функцията на администрацията. Няма да режем от щатните бройки, само защото някой е решил, че нещо не му трябва”, каза още Божанов.

Министърът посочи, че трудовата книжка също ще отпадне със сигурност. В случая обаче трябвало да бъдат решени някои по-специфични въпроси. Затова премахването на този документ може да отнеме малко по-дълго време. 

За личните карти с чип

Личните карти с чип трябваше да ги има доста отдавна. Процедурата стартира първо през 2015 г., след това през 2018. В момента тя е „забила” в Съда в Люксембург. 

Той обясни, че целта на този тип лични документи е да могат да бъдат използвани за четци. Другата е чисто формална - Европейската комисия изисква всички лични документи да имат носител на информация, както е при паспортите. Личната карта ще може да се използва и присъствено и така удостоверяваме, че сме там. Тя ще е и нещо като здравна карта- достъпът до здравното досие ще бъде възможно по този начин.

"Никой не може да клонира чипа, за да се представи за вас", посочи Божанов.

Министърът каза, че подмяната на личните документи няма да е задължителна. Личната карта с чип няма засега да замени международния паспорт, защото той се изисква за държави извън ЕС, затова и ще остане.

Министерството на електронното управление ще осигури системата за електронното гласуване - пилотно, уточни Божанов. „Вече има разработено техническо задание, което трябва да бъде прието съвместно с ЦИК”, заяви той. Дали ще се използва за реални избори решението е на Народното събрание. 

Той обясни своя публикация в социалните мрежи, според която хора казват, че той ги е изпратил, за да получат определен пост. „Примерите бяха няколко, сходни един с друг. Гласят, че министърът ги изпраща, основно за назначение, за запазване на пост. Такива неща се случват в администрацията - постоянно, от името на министри, директори и други. Това са стандартни интриги. Знам за тези неща и те няма да минават”, предупреди Божанов.