Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Министърът на електронното управление Божидар Божанов обещава да дигитализира най-масовите консулски услуги до 6 месеца. Става дума за удостоверенията за гражданско състояние – актовете за раждане, за смърт и за брак, твърди той цитиран от пресцентъра на "Демократична България". 

"След въвеждането на електронна идентификация с мобилен телефон тези услуги ще могат да бъдат заявени онлайн и документите ще се получават онлайн. Това на практика вече няма да са консулски услуги", казва Божанов. Те обаче ще важат само за страните от ЕС на базата на регламент 910 за електронна идентификация и удостоверителни услуги.

Другото облекчение за българите в чужбина ще бъде възможността да си запазват по интернет час за консулствата за случаи, в които е необходимо среща на живо със служителите, твърди пресцентърът на "Демократична България". В момента възможност за запазване на час в консулска служба има само за смяна на лични документи.

Новото Министерство на електронното управление на Божидар Божанов (ДБ) ще се състои от 66 служители, сочи проектът за устройствен правилник на новата структура, публикуван за обществено обсъждане. В доклада министърът обяснява, че няма да се разкриват нови щатни бройки, а това са съществуващите служители в Държавната агенция "Електронно управление", която се влива в министерството, плюс незаетите щатове в нея. Те ще бъдат разделени в три дирекции. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.