Обезпокоен съм за това, което се случва в България.

Това каза президентът  (1997-2002) Петър Стоянов в събота по БНТ.

"Обезпокоен съм от начина, по който нашето обществено мнение започва отново да изпитва съмнение. Да се чуди как да избира между НАТО и Русия...Точният въпрос е какво искаме ние българите, за да станем по-привлекателна страна", попита Стоянов.

Според него винаги се "туткаме" преди да вземем голямо решение и започваме "да се тюхкаме", след като сме го взели.

"Тази крайна неувереност непрекъснато парализира нашите национални сили", отчете той.

"Молба за членство в НАТО сме я подали преди 25 години, обществото подкрепи тогава категорично това. Вече сме член на НАТО и на ЕС. Трябва да престанем и с туткането, и с тюхкането", продължи Стоянов.

Ние сме подложени на чужда пропаганда, обясни той сегашните колебания.

"Има нещо парадоксално в нашето историческо развитие. От времето на Възраждането и след Освобождението всички български политици са имали за идеал европейското развитие, права на човека, конституционализъм и т. н.  Озападняването на България обаче минава през Русия. Цялата българска интелегинция учи там. По това време е напрегнато в Русия. Руската интелигенция категорично отрича методите на собствената си държава. Пьотр Чаадаев написва своите "Философски писма", в които бичува Русия, че изостава от Запада. В тази атмосфера какво ще донесат младите българи - европейските идеи. Нито един от тях не поставя под въпрос своята любов към Русия, но всеки знае, че за да просперира България, трябва да следва европейските модели", каза още предишният президент.

По думите му ние вече сме направили своя избор и сме длъжни да го остояваме.

Петър Стоянов припомни и думи на Андрей Ляпчев след Междусъюзническата война - "на тоя хал сме, защото ни управляват политици с кокоши мозъци". 

"Пожеланието ми е всички ние да не заслужим такава горчива оценка на нашите потомци един ден. Иска се интелигентност, иска се търпение, иска се задълбоченост, иска се смелост и кураж, за да се води политика в полза на България в този момент."