Между 15 декември 2021 г. и 15 февруари 2022 г.  са поставени общо 725 971 дози от ваксините срещу COVID. 135 155 за първа доза. За втора - 147 985. Най-голяма е бройката на бустерните дози - 442 831.

Това съобщи здравната министърка Асена Сербезова по време на парламентарния контрол на въпрос на депутата от ГЕРБ Асен Балтов.

В края на годината премиерът Кирил Петков обяви и мярка по 75 лв. за хора на над 65 г., които се ваксинират или си сложат бустерна доза. Последва засилен интерес и даже опашки пред имунизационните пунктове, като поставените ваксини дневно стигнаха до над 30 хил. На първото заседание на МС за 2022 г. Петков поздрави за успеха здравната министърка. Като обяви, че вече са поставени над 100 хил. ваксини, а целта е 300 хил. дози до края на февруари. Още тогава беше ясно, че засиленият интерес е свързан със задаващата се поредна вълна и навлизането в страната на новия вариант Омикрон. И става въпрос основно за бустерни дози, т.е. продължаващо ваксиниране на хора, които вече са били убедени в ползите от подобно действие. 

В коментар на данните, изнесени от Серебезова днес, Балтов изчисли, че това означава, че средно са поставяни по 2215 първи дози дневно за времето, откакто управлява правителството на Кирил Петков.

"Разбира се, че ваксинационното покритие не е достатъчно. Още в самото начало на пандемията трябваше да има една адекватна кампания на достъпен език към хората", контрира министърката с препратка към действията (или бездействията) по времето на правителството на ГЕРБ.

От отговора на Сербезова стана ясно още, че с решение на служебния кабинет от 17 май 2021 г. е гласувано купуването през 2022 г. на  7 034 904  дози от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" за 2022 г. С друго решение от 1 юли 2021 г. е гласувано купуването на 10 хил. на ваксината на "Валнева".

Министърката напомни, че ЕК е получила мандат да сключва споразумения от името на държавите членки с производителите на ваксините и предварителните количества на пропорционално разпределение в ЕС са установени по-рано.

"Министерството на здравеопазването е предприело действия по проучване на възможностите за дарение и препродажба на количествата ваксини, които ще бъдат доставени през 22/23 г.. Към момента е извършено препразпределение към друга държава членка - Франция, на около 3 млн. дози от заявените от България. Те въобще не са пристинали в България, преразпределихме ги преди да пристигнат. Все още са в процес и предвидените преговори с Иран и Уганда за дарение на ваксини на "АстраЗенека", уточни Сербезова