БСП отне всички партийни постове на лидера на столичната организация на партията Калоян Паргов. Това съобщи пресцентърът на "Позитано" 20 днес.

Вчера бе съобщено, че група социалисти от БСП-София настояват Паргов да бъде наказан.

"Националният съвет на БСП събра необходимия брой гласове - повече от 50% + 1, и наложи на члена на НС на БСП Калоян Паргов наказание - временно отнемане на правата за заемане на партийни длъжности, членство в органите на партията и право да се кандидатира за такива в срок от една година", съобщи партийният пресцентър.

Това означава, че социалистът няма да бъде вече председател на Градския съвет на БСП, нито шеф на групата общински съветници в СОС.

Решението на Националния съвет бе оповестено от "Позитано" ден преди крайния срок за задочното гласуване по мейла на всички членове на пленума. Той изтича в 17.00 часа в събота, уточняват от партийния пресцентър. 

Това е поредното вземане на решения на подпис от членовете на Националния съвет, без присъствени заседания на пленума.

Според самия Паргов някой внася интриги и разделение в БСП. Градският съвет на БСП излезе и с опровержение на твърдението за подписка за неговото наказание.

В сряда вечерта Калоян Паргов обяви, че се свиква градска конференция на БСП-София по решение на градското ръководство, за да му бъде гласуван вот на доверие по повод изнесеното от ИБ на БСП, че група социалисти искат неговото наказание заради дейността му като общински съветник и председател на групата червени общинари в СОС.

Паргов обърна внимание, че сред 30-те подписани от 8-те хиляди членове на БСП-София, са и имената на министъра на туризма Христо Проданов и председателя на ПГ на БСП Георги Свиленски.

"Някой се уплаши от това, че ме спрягаха за кандидат за председател на БСП. Не съм обявил такива намерения. Някой внася интриги и разделение, вместо да управляваме държавата. Виждам имената на Христо Проданов и Георги Свиленски в списъка срещу мен, развивал съм ги и съм ги подпомагал. Парламентарната група има нужда от нов облик, след като Нинова не е председател", коментира по "Нова телевизия" лидерът на БСП-София.

Според него планът "Нинова" се стреми да "смачка" критично мислещите, но той не вярва, че планът е неин.