700 български военнослужещи ще включва бъдещата бойна група на НАТО у нас, отговори на въпрос на Клуб Z министърът на отбраната Стефан Янев.

Той участва в двудневна среща с колегите си от страните членки на пакта в Брюксел.

Подробности ще бъдат ясни до следващата среща на министрите, вероятно през юни, допълни Янев.

Идната седмица в Ново село пристигат 150 американски военнослужещи, каза още министърът. Те обаче ще дойдат на ротационен принцип, като ще заменят други свои колеги.

Не се очаква разполагане на допълнителни американски войници като в Румъния, уточни Янев за Клуб Z.

„Това, което предлагаме, вече е съобщено. Знаете за решението на Министерския съвет. Ще го направим на базата на български подразделения, с български командир, под българско командване и, разбира се, участие на сили от други страни членки на НАТО“, припомни министърът.

Той обясни какво представлява тази бойна група. Става дума за събиране на подразделения на сухопътните войски в една обща група, за да правят съвместна тренировка на българска територия.

Тази група не се готви да бъде изнесена извън територията на страната ни, категоричен бе Янев.

„Тя тренира само отбранителна тематика“, подчерта той.

Всъщност целта й е повишаване на готовността на всички подразделения, участващи в този тип учение и на оперативната съвместимост, т.е. работата с други родове войски – национални или на съюзниците.

Вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че пактът ще реши до няколко седмици да създаде и изпрати нови бойни групи в Централна, Източна и Югоизточна Европа.

Детайлите предстои да се уточнят, каза Стефан Янев. Все още в НАТО няма яснота как ще изглеждат тези формирования.

Групата, която ще се подготвя у нас, ще координира дейността си в НАТО. В момента се уточнява кои държави биха участвали в нея и с какво. По този въпрос също още няма яснота.

Числеността на групата ще бъде между 700 и 1000 души, когато се съберат всички заедно, уточни Стефан Янев, след като бе попитан от Клуб Z. Те няма да са всички наведнъж постоянно. Всичко зависи от елемента, който ще бъде трениран.

Едновременно на полигона няма да има повече от 1000 души и 70 на сто ще са българи, допълни министърът.

Колкото до пристигането на американските военнослужещи, това разполагане е част от програмата за съвместна подготовка между силите на България и САЩ. Американците идват за тренировка с цел повишаване на оперативната съвместимост на нашите въоръжени сили. Но това може да се разгледа и като повишаване на капацитета на българските сухопътни войски за повишаване на възпиращия елемент, поясни Янев.

Този контингент вероятно ще бъде от бригадата „Страйкър“. Нейни бойци бяха разположени в Румъния.

Русия има достатъчно сили за нахлуване

Йенс Столтенберг. Снимка АП/БТА

 

Русия има достатъчно войски и оборудване, за да започне пълномащабна военна акция срещу Украйна за изключително кратко време и без предупреждение.

Това прави ситуацията толкова опасна, предупреди генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след края на срещата на министрите на отбраната от страните членки на пакта в Брюксел.

„Трябва да видим реално изтегляне на руските сили. И трябва да разберете че те струпват сили от много месеци насам. Периодът на практика започна през пролетта. Видяхме някои от войските да се придвижват напред-назад. Но тенденцията беше и остава на стабилно увеличение“, каза Столтенберг.

В НАГО са обезпокоени, че Русия се опитва да създаде претекст за въоръжено нападение срещу Украйна. Все още обаче , няма нито яснота, нито сигурност относно намеренията на Москва.