Задържането от МВР на журналиста Димитър Кенаров по време на протестите от т.нар. кървава сряда на 2 септември 2020 г., е незаконно.

Това реши Софийският районен съд (СРС), обявиха от Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ), подчертавайки че съдебната сага е продължила повече от година и половина. От съсловната организация сега настояват - вътрешното министерство да не обжалва решението. Вместо това - да се проведе разследване.

Както е известно, на 2 септември от полицейските действия пострадаха множество мирни граждани, в т.ч. журналисти. Димитър Кенаров, макар да бе сложил обозначителни знаци, че е представител на медиите, сред които и голям надпис PRESS на каската си, също стана жертва на полицейския произвол. Той бе задържан и бе в неизвестност за близките си часове наред - докато не публикува снимка, на която се вижда, че лицето му е обезобразено.

"Крещях, че съм журналист - имам карта от АЕЖ. Хванаха ме и ме задърпаха брутално до "Дондуков". Хвърлиха ме на земята, камерата ми отхвръкна на една страна.

Отгоре стъпиха двама души върху мен, с извити ръце дълго време седях. Казах им, че се задушавам. Друг полицай с кубинки започна да ме рита в главата и в лицето. След известно време ми сложиха белезници. Часове наред стоях така", разказа впоследствие журналистът.

Той извади медицинско свидетелство и заведе дело срещу МВР.

Оказа се, министерството за три дни тогава е започнало и приключило проверка, която установи само, че... служител на реда е извършил "административно нарушение във връзка с работа с документи", заради което ще получи "съответното наказание". Без да се уточни в какво се състои то.

Адвокатът на журналиста пледира, че той е бил неправомерно задържан от 22:30 ч. на 2 септември до 3:30 ч. на 3 септември, без да са били налични законовите предпоставки за това. Бил е транспортиран е 5-о РУ, съставен му е бил предупредителен протокол, след което е бил освободен - но за времето на задържането му не е имало издадена заповед за такова.

СДВР обаче настояваше, че Кенаров не е бил задържан, а е бил "поканен" в 5-о РУ. Любопитно е също така, че в хода на делото МВР хем твърди, че журналистът е бил "поканен" в районното, хем е бил отведен там от полицейски служители. 

В крайна сметка СРС приема, че се е случило следното. В онази нощ, след като напрежението ескалирало (а то ескалира заради недобронамерени елементи, които не бяха изведени от силите на реда), Кенаров е снимал с камерата си. "В един момент около 22:30 ч. жалбоподателят бил издърпан от трима служители на полицията зад кордона, които започнали да го влачат в посока бул. "Княз Дондуков". Жалбоподателят се дърпал и крещял, че е журналист, но служителите на полицията го завлекли на бул. "Дондуков" и го сложили да седне при други задържани лица".

Съдът е установил още, че част от действията на униформените са били заснети от колега фотограф. И следва:

"За разстоянието от стената на сградата на президентството до бул. "Княз Дондуков" Кенаров останал без камера и се сдобил с контузия и разкъсно-контузна рана в лявата теменна област, контузия на дясната става, двустранни кръвонасядания на шията, кръвонасядания на дясно рамо, на две мишници и лява предмишница, охлузвания на левия лакът, контузия на дясното бедро, охлузвания на лявата подбедрица."

Около 3 ч. Кенаров е качен на полицейския бус и откаран в 5-о РУ. Там му бил съставен предупредителен протокол и в 3:45 ч. е бил освободен.

Така съдът постановява, че арестът на журналиста е незаконен (като той дори не е по Закона за МВР, тъй като липсва заповед, б.р.). Припомня се и декларация на Комитета на Европа, в която журналистите са определени като "обществен пазител". "Атаките срещу журналисти и други медийни участници са особено сериозно нарушение на човешките права, защото са насочени не само срещу конкретните лица, но и лишават другите от правото им да получават информация, като по този начин ограничават обществените дебати, които са същността на плуралистичната демокрация".

Същевременно Софийска градска прокуратура (СГП) е стигнала до коренно противоположен извод по предварителната проверка по случая и за втори път е отказала образуването на разследване, посочват от АЕЖ. Това е станало с постановление на прокурор Юлиан Лефтеров от 7 януари 2022 г.

Прокурорът, който е командирован в специализирания отдел на СГП със заповед на главния прокурор Иван Гешев, се базира на показанията на полицаите от Пловдив, които са арестували Кенаров на площад "Независимост", според които журналистът е хвърлял "към полицаите различни предмети, че е бил агресивен, отправял е обидни думи и не е изпълнил полицейските разпореждания". 

Прокуратурата отново не е разпитала колегите на Кенаров, които са били на протеста, но за сметка на това цитира показанията на будния гражданин Петър Петров, който е гледал събитията по телевизията…

Преди една година същият прокурор отново отказа да образува разследване по случая, но отказът му беше отменен през ноември от Върховна касационна прокуратура.