Доматите и краставиците очаквано са рекордьори по поскъпване в последните две седмици, сочат данните на Комисията за стоковите борси и тържищата.

Февруари започна с оранжерийни домати от 2,40 лв. за килограм. Две седмици покъсно те вече са 2,75 лв., или 12% нагоре.

Оранжерийните краставици на първи февруари са били 3,62 лв.,а сега са 4,85 лв., или по-скъпи с 34%.

Почти няма промяна при месото и колбасите. Малотрайните колбаси и шунката са средно 5 лв. за килограм. Близо толкова е и килограмът свинското месо вече повече от година.

Ако държавата не подпомогне българския производител, опасенията са, че догодина родното производство ще намалее значително, съобщава бТВ.

Леко поскъване има при пилешкото и телешкото, показа медията. 

В Благоевград вече подготвят почвата за репички, кромид и маруля. Производител казва обаче, че амониевата селитра ако миналата годна е била 50 лв за 25 кг, сега е 90 лв.