ДПС ще сезира прокуратурата относно сделки за продажба на ток, произведен от фотоволтаици, и евентуалното укриване на печалби от тях. Това обяви на брифинг в парламента Йордан Цонев, заместник-председател на ПГ ДПС.

Цонев посочи, че от анализа на публичните данни за въпросните сделки са забелязали, че има доста сделки, които производителите на ток от фотоволтаици сключват с търговци, които после продават тока на борсата.

"Поради сложността на схемата не може да се установи с голяма точност има ли свързаност между определени дружества, които са производители, и дружествата, които продават", отбеляза депутатът.

Той допълни, че някои от въпросните дружества са свързани с офшорни компании.

"Тук има две теми, по които ние ще поискаме прокуратурата да извърши съответните проверки - избягване на данъчно облагане и укриване на печалби", посочи депутатът. "Ние виждаме, че в голяма част от дружествата, във финансовите им отчети, има чувствителна разлика между декларирана печалба и приходи", каза Цонев, след което допълни, че ще сезират прокуратурата, за да може компетентните органи да извършат съответните проверки.

Станислав Анастасов изтъкна, че става въпрос за свързани с Иво Прокопиев дружества и влиянието им върху цената на тока.

"По публични данни сме установили 13 дружества, свързани с Прокопиев, и в периода 2010 – 2021 година те са взели малко над 500 млн. лева от Фонд "Енергийна сигурност", каза Анастасов, добавяйки, че колко още "правят от продажбата на ток" тези дружества "можем само да гадаем".

Отговорът: Лъжа

"Днес народни представители от ДПС за пореден път разпространиха редица неверни твърдения, свързани с г-н Иво Прокопиев и бизнеса на фирмите от групата му" - не закъсня и отговорът от екипа на Прокопиев.

"По повод на другото твърдение на ДПС за данъчни нарушения, бихме искали да подчертаем, че то също е лъжа. Фирмите от групата спазват стриктно данъчното законодателство и нямат задължения към държавата", посочват още оттам.

Ето и цялата позиция:

Всички производители на зелена енергия от Групата стриктно спазват законовите и регулаторни изисквания. Нещо повече, механизмът на подпомагане е такъв, че изключва човешка грешка или възможност за злоупотреба. 

Схемата за подпомагане на производителите от възобновяеми източници се прилага в България след транспониране в българското законодателство на европейската регулация за насърчаване производството на възобновяема енергия. Законът за енергетиката, Законът за енергията от възобновяеми източници и редица подзаконови нормативни актове уреждат условията, правилата и обхвата на подкрепата за производителите от ВЕИ.

Контролните механизми, които предхождат одобрението за получаване на преференциална цена, съответно премията от Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, са точно описани в закона и се прилагат ежемесечно в съвкупност с предоставянето на всички изисквани първични финансово-счетоводни и отчетни документи от страна на производителите. В този смисъл, данните за производство, покупко-продажби, приходи на всеки производител на енергия от ВЕИ, с договор за премия, се предоставят във Фонда и преминават съответните стриктни законови процедури за получаване на премия.

В допълнение, производителите на възобновяема енергия се контролират и от два регулатора - КЕВР, който определя размера на премиите, и КФН, към която те регулярно подават подробна финансова информация.