ЕС е получил 10 милиарда кубика газ от трети страни през януари и си е гарантирал сигурност за тази зима, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя говори за отношенията между Съюза и Русия на дебат в Европейския парламент в Страсбург.

Европа е готова за варианта, при който Кремъл може да реши да използва енергията като оръжие, каза Фон дер Лайен.

„Знаем, че от една година насам „Газпром“ не създава нови запаси, няма предлагане на европейския пазар в момента, в който има недостиг. И това подкопава репутацията на Русия като доставчик на енергия“, изтъкна тя.

В ЕС е увеличен броят на газовите терминали, газопроводите и преносните мрежи.

„С всички мерки, които сме взели, имаме сигурност за тази зима. В много страни членки бяха взети спешни мерки, които да бъдат разгърнати, ако има спиране на доставките. Трябва също да инвестираме във възобновяеми горива и енергоизточници“, посочи председателят на ЕК.

Тя допълни, че Русия иска да диверсифицира своята икономика и да попълни празнотите в нея. Но в много сфери Москва е зависима от ЕС и се нуждае от технологии, в които Европа има глобално лидерство. 

Затова европейските санкции в случай на нова агресия в Украйна ще хапят много болезнени, предупреди Усула фон дер Лайен. По думите й в Кремъл съзнават това.

Фон дер Лайен обаче не губи надежда за решаване на кризата по дипломатически път. От вчера се наблюдават положителни сигнали. Става дума за съобщението, че Русия започва да изтегля част от силите си от границата с Украйна.

На подобно мнение е и върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. Той отхвърли руските твърдения и разпространяваните и от някои европейски среди обвинения, че ЕС не участва в преговорите за Украйна. Точно обратното – никога досега Съюзът не е бил толкова единен, посочи дипломат номер 1.

Като пример Борел изтъкна факта, че ЕС е изпратил само едно писмо, но от името на всички, до руския външен министър Сергей Лавров. Такъв е бил отговорът на неговите 27 писма, изпратени до всички страни членки. Лавров очаквал 27 различни отговора и така да всее разделение сред отделните държави. Сега обаче в Москва разбрали, че европейският фронт не е пробит.

Една от стратегиите на ЕС към Украйна е предоставянето на макроикономическа помощ в размер на 1,2 милриарда евро, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Отпускането на тази сума трябва да бъде гласувано днес следобед от евродепутатите.

В пленарната зала Шарл Мишел обяви свикването на донорска конференция за Украйна. Той обаче не уточни нито дата, нито други подробности.

По време на дебата евродепутати на няколко пъти отправиха обвинения към различни политици, че са купени от Русия. И работят за нейни енергийни гиганти. Неведнъж бе повторено, че бившият германски канцлер Герхард Шрьодер е в борда на „Газпром“, а френският експремиер Франсоа Фийон – на „Зарубежнефт“.

Манфред Вебер – лидерът на парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП), смята, че ЕС често е разделен, особено по въпроса за санкции срещу Русия. И подчерта, че когато става дума за такива мерки, никога не е ясно дали унгарският премиер Виктор Орбан няма да бъде на различно мнение.

Джамбазки даде за домашно цитат от Бисмарк

Европейските лидери бяха критикувани и за това, че не действат заедно, а ходят поотделно в Москва да се договарят с президента Владимир Путин. Такова е мнението и на изказалите се български евродепутати Ангел Джамбазки и Илхан Кючюк.

Джамбазки от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) цитира в изказването си Ото фон Бисмарк, но не го спомена поименно, а даде за домашно на евродепутатите да се сетят на кой велик европеец принадлежат думите. И увери, че половината от тях ще изпопадат само при споменаването на името му.

Цитатът е следният:

„Нито един договор с Русия не струва дори хартията на която е написан. Не се надявайте, че веднъж възползвали се от слабостта на Русия, вие ще получавате дивиденти вечно, руснаците винаги идват за своето. И като дойдат, не се надявайте подписаните от вас йезуитски съглашения да ви оправдаят. Затова с руснаците си струва да се играе или честно, или въобще да не се играе.“

За пример Джавмбазки даде зоговора  от Будапеща, подписан през 1994 г., според който Украйна се отказва от ядрените си оръжия, останали там от съветско време, в замяна на признаването на териториалната й цялост. „Виждате колко струва този договор. Страна по него е и Русия“, изтъкна българският представител.

И обясни причините да става така. По думите му европейското ръководство към днешна дата е некомпетентно, беззъбо, неумело и не знае какво трябва да направи. Европейските лидери ходят в Москва да се договарят сепаративно. Те не могат и не знаят как да изработят една позиция, която да отстояват.

Половината лидери говорят за евергийна независимост, но другите си пускат тръби, защото е изгодно за икономиката на страните им.

„Какво единство, г-н Борел?“, обърна се Джамбазки към върховния представител на ЕС за външната политика.

Единството е от най-голяма важност, смята и Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ).

„Не можем да ходим да преговаряме поотделно сами с Путин“, смята той.

Кючюк бе категоричен, че Украйна е Европа и сигурността й е и европейска сигурност. Само чрез единство може да бъде отговорено на безпрецедентната агресия, на която е подложена Украйна.

Кючюк призова Европа да формулира ясни стъпки по отношение на Украйна, тъй като ставащото там е урок за всички.