Премиерът Кирил Петков поздрави министрите си за бюджета, който са подготвили.

"За новия бюджет имаме три приоритета: голямо ниво на капиталови инвестиции - 8 млрд. лв., инвестиции в човешкия капитал с фокус в образованието - 125 на сто от средната работна заплата за учителите, както и най-голямо ниво на социални плащания особено за пенсионерите, които ще са над линията на бедност.

Невероятно големи язви имамев сектор отбрана, това виждаме и във всеки един от секторите. Затова ще имаме актуализация на 6-ия месец, за да сме сигурни, че влизаме в контрол на този разпад", каза премиерът в началото на редовното заседание на Министерския съвет.

Припомняме, че предложеният от Асен Василев бюджет предполага дефицит от 4,1%, изключително масирана капиталова програма за над 8 млрд. лв., увеличение на прага на максималния осигурителен доход до 3400 лв. и скок на минималната работна заплата до 710 лв. 

Според текстовете на МФ, след като бъде приет, бюджет 2022 трябва да започне да действа от първи април. Вече е заложена и актуализация през юли, която да отчете реформите, които отделните министерства смятат да извършат. Именно затова и сегашният проект не предполага никакви радикални промени в политиките на отделните звена.