Германският канцлер Олаф Шолц кацна днес в Москва за среща с руския президент Владимир Путин. Той е поредният западен лидер, който се опитва с дипломация да реши кризата между Русия и Украйна.

Пристигането на Шолц съвпадна с оттеглянето на част от руските войски от границата с Украйна. Същевременно се очаква в Думата Путин да обяви, че Русия признава автономия и да обяви за „народни републики“ регионите Донецк и Луганск.

За да се срещне с руския президент, германският канцлер трябва да се подложи на четири PCR-теста в рамките на 24 часа. три от тях още преди пристигането в Москва. Той категорично отказа да даде руски тест на руски лекари – вместо това четвъртият тест ще бъде направен от германски лекари само под наблюдението на руснаци. Същото направи миналата седмица и френският президент Емануел Макрон. Според френската преса причината е в това, че президентът не искал негово ДНК да попада в руски ръце.

От руски среди пък става ясно, че Путин се притеснява изключително много от коронавируса и затова държи на тези условия преди среща с него.

Пак по тази причина Путин и Макрон разговаряха, седнали от двата края на 6-метрова маса.

След кацането си Шолц първо поднесе венец на Паметника на Незнайния войн. 27 милиона съветски граждани са загинали през Втората световна война. Шолц и делегацията му запазиха минута мълчание в памет на загиналите, след което поеха към Кремъл. Там в следващите часове ще разговаря на четири очи с Путин.