С 303 гласа „за“, без „против“ и „въздържали се“  извънредният конгрес на ВМРО избра новото ръководство на партията. Тя ще се управлява вече от триумвират. Начело застават Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов и Александър Сиди. Красимир Каракачанов става почетен председател.

Джамбазки е втори мандат евродепутат и зам.-председател на ВМРО. Веселинов е досегашен зам.-председател и председател на групата народни представители на войводите в 44-ото НС. Александър Сиди е досегашен член на националното ръководство и депутат в 44-ия парламент. Тримата ще имат "ресори" в партията, но тепърва ще се уточнява кой за какво ще отговаря.

За главен секретар с 306 гласа „за“ беше избран досегашният организационен секретар и депутат в 44-тото НС Юлиан Ангелов. 

До конгреса се стигна след последните парламентарни и президентски избори на 14 ноември 2021 г., на които формацията показа незадоволителни резултати и остана извън парламента. Тогава цялото ръководство подаде оставка. Изборът на тримата беше лишен от изненада, след като още на 2 февруари неизменният досега лидер на ВМРО Каракачанов обяви, че се оттегля, като властта отива при Джамбазки, Сиди и Веселинов.

"Колкото до мен, аз нямам намерение да излизам в политическа пенсия и ще продължавам да работя активно за авторитета на ВМРО и за каузите, за които ВМРО е воювала в своята 128-годишна история, воюва и до днес. Ще заема своето място такова, каквото ми отреди Конгресът и членовете на Организацията", добави той тогава.

Каракачанов е начело на ВМРО от 25 години.

Държавата преживява тежки времена, свързани с COVID и икономическата криза, каза той във встъпителната си реч в събота на конгреса. И направи преглед на изминалия тригодишен период за партията. Отбеляза, че ВМРО има двама евродепутати, а на местните избори през 2019 г. са били избрани 240 общински съветници и седем общински кметове.

По повод участието на партията в управлението на държавата при последното правителство на Бойко Борисов, Каракачанов отчете, че "благодарение на твърдата позиция на ВМРО не се допусна пробив в отношенията със Северна Македония", а партията няма от какво да се срамува.

"На този конгрес се надявам да направим правилния анализ какво се случи и какво трябва да направим в бъдеще", добави той. 

"Имаме ясна представа защо резултатът е такъв, но знаем и какво трябва да направим", коментира по Нова нюз Джамбазки, според когото основната грешка била, че ВМРО не излязла по-рано от управлението.