Сигнал за незаконни действия на финансовия министър Асен Василев срещу народния представител от ДПС Делян Пеевски внася в прокуратурата лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, каза той на брифинг в Народното събрание.

„Преди 2 дни предупредихме за едни закани на министър Асен Василев относно наши колеги. Това, за което превантивно ви предупредихме, днес от медиите  разбираме, че вече е факт. Моделът е: някой на някого нещо бил казал някъде около селската чешма. Обикновено този някой е от прокситата на олигарха и медиен монополист Иво Прокопиев. След което онова, казаното, се довежда до знанието на министър Асен Василев, който поема ангажименти и обещава да извършва неправомерни действия. Услужливо медиите на олигарха и медиен монополист Иво Прокопиев му задават въпроси, той отговаря и предприема неправомерни действия”, заяви Мустафа Карадайъ.

"Това са политически репресии и опит за саморазправа с политически опоненти. Затова ние решихме, че точно днес тези обявени през медиите неправомерни действия на министъра на финансите, ще ги дадем на прокуратурата", заяви добави лидерът на ДПС.

Данъчно-осигурителният процесуален кодекс дава право да назначава ревизии само и единствено на съответния директор на териториална дирекция на НАП, не на министъра, заяви Йордан Цонев. 

Преди два дни от движение "БОЕЦ" се срещнаха с финансовия министър Асен Василев, който по техни думи обещал нови ревизии на Делян Пеевски.

"Министър Асен Василев пое ангажимент - на база новите представени документи и информация - да разпореди нови ревизии на Пеевски, включително и като физическо лице, като бъдат отворени и старите периоди, през които Бойко Борисов, Владислав Горанов и Галя Димитрова (бившият финансов министър и ексшефката на НАП) изпираха Пеевски и му издаваха данъчни индулгенции. Пеевски вече не е недосегаем. Това е добър знак", написаха от БОЕЦ.

Същевременно бизнесменът и издател Иво Прокопиев обяви, че завежда дела за клевета срещу депутатите Мустафа Карадaйъ, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Станислав Анастасов от ДПС.

Иво Прокопиев

"Срамно е народни представители да се крият зад депутатския си имунитет и да използват парламентарната трибуна и достъпа до националните медии за разпространяването на клевети и очевидни лъжи. 

Затова призовавам господата Карадайъ, Цонев, Хамид и Анастасов, ако са толкова ербап, да се откажат от имунитета си на народни представители и да опитат да докажат в съда абсурдните си твърдения. 

Използвам повода да припомня, че за подобни твърдения вече осъдих вестниците „Уикенд“, „Всеки ден“, два пъти „Телеграф“, три пъти Николай Бареков, веднъж сайта му bnews, издателя на „ПИК“ Недялко Недялков солидарно със сайта му, както и бившия председател на Комисията за финансов надзор и Българската банка за развитие Стоян Мавродиев", пише Иво Прокопиев в съобщение до медиите. 

В отговор Мустафа Карадайъ коментира:

„Олигархът и медиен монополист Иво Прокопиев, както виждаме, осъжда и може да осъди всеки, когото си поиска, защото всички знаем какво се говори в публичното пространство, че той владее съдебната система – съдиите и прокуратурата, която не обжалва неговите оправдателни присъди. Още не сме получили отговор защо не се обжалват от прокуратурата делата на олигарха и медийния монополист Иво Прокопиев. Така че моето мнение е, че той осъжда и може да осъди всеки в своята съдебна система."

Жалко, че при наличие на толкова много юристи и цял Съюз на съдиите Иво Прокопиев не знае, че не е нужно да си сваляме имунитета, за да заведе гражданско дело срещу нас, заяви Йордан Цонев.