ГЕРБ отхвърлиха твърденията на президента Румен Радев, че кабинетът „Борисов“ е виновен за забавянето на доставката на изтребителите F-16, договорени с американската компанията „Локхийд Мартин“ за българските ВВС.

От партията на Бойко Борисов прехвърлиха топката в полето на държавния глава и посочиха, че служебните правителства на Радев са „проспали забавянето на доставкатa на F-16“.

„Бездействието на двете служебни правителства на Румен Радев и неориентираността на сегашното редовно правителство на Кирил Петков водят до нулева година - 2021 година, за българската отбрана. И към момента такива са и тенденциите за следващата година. Така че президентът да бъде така добър и този път да не прехвърля от болната на здравата глава отговорността, а веднъж да я поеме", каза депутатът Христо Гаджев, цитиран от БНР.

Депутатът каза, има решение за преодоляване на забавянето по доставките на изтребителите:

„Българското правителство може да поиска от американската страна да подпомогне българските въоръжени сили в организацията и изпълнението на мисията по Еър полисинг. Така, както в момента го правят испанци и се предвижда от април месец и нидерландци - на територията на България. И по този начин американската страна да си поеме задълженията при евентуално забавяне. Предстои да видим какво ще направи правителството“.

По-рано стана ясно, че предстои България да проведе междуправителствени разговори със Съединените щати заради очакваното забавяне на доставката на военните самолети, обяви министърът на отбраната Стефан Янев.

„И ако закъснеят – защо, може да зададете въпроса към господин Борисов и неговото правителство. Когато те сключваха договора, при какви условия, при какви клаузи са сключили този договор“, заяви днес държавният глава.

Съгласно военната сделка между България и Съединените щати за доставките на F16, първите два изтребителя трябваше да се доставят през есента на 2023 г., в началото на 2024 г. – следващите 4, а последните два военни самолета – през лятото на същата година.