Спецпрокуратурата анонсира днес, че е готова с обвинителния акт и предава на съд организирана престъпна група от 6-има полицаи.

Те... 

".... искали и получили неследващи им се облаги – пари, от управители на търговски обекти в столицата, за да не бъдат извършвани проверки в обектите им. Търговците плащали ежемесечна такса „спокойствие“. Полицейските служители предупреждавали работниците в търговските обекти и за предстоящи проверки по линия на търговията с фалшиви стоки и укриване на данъци", според прокурорското съобщение. 

Става дума за групата от 4-о РПУ в столицата, ударена на не съвсем близката дата 23 януари, 2019 г. Тогава стана ясно, че към провиненията им е имало и "натура" - яли и пили без пари в луксозни ресторанти, "пазарували" маркови стоки, без да плащат.

Тогава прокуратурата обяви, че задържа Красимир Кръстев - щеф на Икономическа полиция в районното в кв "Лозенец", а също Марио Дринцолов, Радослав Томов и Георги Найденов.

А ефектен брифинг - още същия ден пред районното даде зам-главният прокурор по антикорупция Иван Гешев.

После към полицаите от 4-то бе "добавен" и служител на ГДБОП. Кой е шестият - предстои да се разбере в съда.

А участниците в групата, както писа Клуб Z, започнаха да се "топят" един друг пред съдия още по времето на мярката за неотклонение.

Нервността им е разбираема - според съобщението на прокуратурата е възможно да получат, ако бъдат признати за виновни, „лишаване от свобода“ от 5 до 15 години.

Също в Спецпрокуратуата, но доникъде е делото за т. нар. "бопаджийска" банда - която е обвинена, че закриляла известни дилъри. То не може да тръгне, тъй като на няколко пъти бе прекратявано и връщано от съда заради пропуски в обвинитения акт.

Ето и оригиналното съобщение:

Специализираната прокуратура предаде на съд шестима полицейски служители за участие в организирана престъпна група за корупция

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу шестима полицейски служители, обвинени за участие в организирана престъпна група за искане и получаване на подкупи.

Събраните по досъдебното производство доказателства сочат, че групата е действала от началото на 2017 г. до 23.01.2019 г. на територията на гр. София. Тя е била ръководена от К. К., инспектор в Четвърто РУ на СДВР, в нея участвали четирима служители от същото Районно управление и служител от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“.

Шестимата обвинени са предадени на съд за това, че искали и получили неследващи им се облаги – пари, от управители на търговски обекти в столицата, за да не бъдат извършвани проверки в обектите им. Търговците плащали ежемесечна такса „спокойствие“. Полицейските служители предупреждавали работниците в търговските обекти и за предстоящи проверки по линия на търговията с фалшиви стоки и укриване на данъци. 

Ръководителят и членовете на престъпното сдружение са предадени на съд за участие в престъпна група (престъпление по чл. 321, ал. 3 от НК), както и за искане и получаване на подкуп от длъжностно лице (престъпление по чл. 302, т. 1, вр. с чл. 301, ал. 1 от НК).

Максималното наказание, което могат да получат, ако бъдат признати за виновни, е „лишаване от свобода“ от 5 до 15 години.

 Специализираният наказателен съд насрочи разпоредително заседание по делото.