Иранският скиор Савех Шемшаки е първият спортист на Зимните олимпийски игри, официално уличен в употребата на допинг. Това съобщи Международната агенция за тестване (ITA), която обезпачава допинг контрола в Пекин.

Той е дал положителна проба за анаболен стериод и е спрян от участие на Игрите, не може да тренира и да участва в каквито и да било активности, свързани с надпреварата. Има право да обжалва пред Арбитражния спортен съд (КАС) и ако го направи, ще бъде отворена В пробата му.

Савех Шемшаки трябваше да стартира в слалома и гигантския слалом, тестът му е взет извън състезание.

Той участва за първи път на ОИ във Ванкувър през 2010 г., а след това и четири години по-късно в Сочи, когато носеше флага на церемонията по откриването. 

В Пекин Иран е представена от Шемшаки и скиорката Атефех Ахмади.

Обявеният положителен резултат на азиатеца става посред скандала с руската фигуристка Камила Валиева, за която има информация, че е уличена в употребата на забранено лекарство, използващо се извън спорта при сърдечни проблеми - триметазидин. То може да подобри кръвообръщението.

Очаква се официална позиция от страна на ITA, МОК или Руския олимпийски комитет. Случаят забави награждаването в отборната надпревара във фигурното пързаляне, спечелена от руснаците. Те не са получили златните си медали. 15-годишната Валиева се превърна в сензация, тя първа на Олимпийски игри изпълни четворен скок.