Руската фигуристка Камила Валиева (15 г.) е разследвана за употребата на забранен препарат на Зимните олимпийски игри в Пекин, пише сайтът insidethegames, позовавайки се на свои източници. 

Новината бе подета и от други медии и обиколи света, а никоя от страните по случая до момента не е комeнтирала - организаторите, Международният олимпийски комитет, Световната антидопингова агенция (WADA), Руският олимпийски комитет (РОК) и самата спортистка.

Това е причината да се забави церемонията по награждаването в отборната надпревара, спечелена от РОК (заради допинг скандали руснаците все още търпят санкции от МОК и се представят така и в Пекин - не като Русия, без националния флаг, без химн, делегация и т.н., бел. ред.). Руснаците получиха само сувенири - символа на Игрите, но не и златни медали. Поне на този етап. 

Валиева влезе в историята на китайската Олимпиада, като стана първата фигуристка, изпълнила четворен скок на Игри (четворен салхов) - два пъти. Тя изпълни и четворен тулуп, на който падна. И се превърна в една от най-популярните спортистки на спортния форум. При жените спечели и кратката, и волната програма в надпреварата.

Сайтът Insidethegames, който и на предишни игри е публикувал пръв материали за хванати с допинг, се позовава на руски медии, според които в проба на девойката, взета преди началото на Игрите, е открито лекарството триметазидин. То се използва за ангина пекторис (т.нар. гръдна жаба), а и за други сърдечни проблеми.

Не е анаболен стериод и няма как, поне на теория, да подобри представянето на спортист във фигурното пързаляне.

Ситуацията се усложнява и заради възрастта на Камила - тя е под 16 г., което означава, че попада в графата "защитени лица" в правилника на WADA. Така тя не може да бъде уличена официално, че е нарушила правилата. Твърди се, че юристи и допинг "полицаи" в момента нищят казуса и поради тази причина.

Евентуално наказание все пак ще е значително по-леко, отколкото ако Валиева бе навършила 16 г. 

Международната агенция за тестване (ITA), която е под юрисдикцията на WADA и се занимава с допинг контрола в Пекин, заяви, че е наясно с публикациите за отложената церемония на фигуристите. Но няма да прави коментари до официално изявление, което ще бъде публикувано на сайта й.

Руската федерация по фигурно пързаляне коментира пред ТАСС, че очаква информация - "може би утре сутринта".

Говорителят на МОК Марк Адамс отклони въпроси за случая поради факта, че има правен казус. 

В Русия случаят стигна до Кремъл. Дмитрий Песков, говорителят на Владимир Путин, заяви, че очаква изясняване на ситуацията от страна на институциите, които са отговорни.

РОК зае първото място - пред отборите на САЩ и Япония, в отборното класиране. Нов допинг скандал ще утежни положението на руските спортисти. Но най-големият удар ще понесе Валиева, наричана вече Miss Perfect, и считана за новото чудо на фигурното пързаляне.