"В последно време прокуратурата започна да се изживява като политически играч, каквато не ѝ е работата."

Това заяви пред БНТ днес проф. Екатерина Михайлова, преподавател по Конституционно право, визирайки вчерашния разпит на министър-председателя Кирил Петков и на началника на кабинета му Лена Бориславова.

Проф. Михайлова подчерта, че при разпита вчера разследващите не са получили някаква секретна информация с ограничен допуск, а данни, изнесени в средствата за масово осведомяване. Със същия успех на мястото на Петков и Бориславова на разпит е можело да бъде призован всеки един български гражданин, казва известната юристка, която бе кандидат и за конституционен съдия.

"Ако е пиар ход, е лош пиар ход, защото тези, които знаем какво прави прокуратурата, знаем, че всичко това можеше да си го събира и да прави разследвания. В тази ситуация можеше да попадне всеки – прокуратурата може да привика вас, мен и всеки друг, който е научил публично някаква информация през средствата за масово осведомяване. Дали е достоверна или не – ние не знаем, защото става въпрос за журналистически разследвания. В последно време прокуратурата започна да се изживява като политически играч, каквато не ѝ е работата.

А работата ѝ е съвсем различна – в друга власт се намира, това са деполитизирани органи, а те практически започват да участват в политическия живот и то активно, намесвайки се, викайки премиера" - коментира проф. Михайлова.

Тя специално подчерта, че няма предвид скорошни явления, а че това е така от години, както и че няма предвид само този главен прокурор.

И преди решението на конституционния съд за правото на правосъдния министър да задейства процедура по отстраняването на главния прокурор, е било ясно от закона, че министърът има това правомощие, твърди тя. Както за предлагането - така и за отзоваването.

Текстовете и в конституцията, и в Закона за съдебната власт тя нарече безспорни. 

"Изглежда само за членовете на ВСС този спор е стоял на дневен ред и това поведение на мнозинството на ВСС показва или некомпетентност, което аз не мога да допусна, или нежелание да се встъпи в тази процедура" - сподели Михайлова.

Според нея сега може да се наложи ВСС да разглежда процедура за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор на два пъти - веднъж по искане на министър Надежда Йорданова и втори път, ако ВАС защити искането на служебния министър Янаки Стоилов, което ВСС отхвърли като недопустимо.

Но специално подчерта, че трябва предложението, което ще внесе Йорданова, да е солидно и добре мотивирано - "иначе наистина ще олекне".

Тя окачестви, че "по-големият въпрос" е за в бъдеще - мястото и ролята на прокуратурата. А не само този или друг главен прокурор.

Михайлова заяви, че не е много типично за демократичните държави обвинението да е почти наравно със съда, както е у нас по конституция.

"Този въпрос не е нов. Помня още Татарчев казваше: "над мен е само Господ!" Което не бива да бъде в една демократична държава - над никоя институция не трябва да бъде само Господ."

Тя напомни, че предстоят и важни кадрови решения. Като посочи, че предстои избор на ВСС и на Инспекторат. Но за всички тях трябва квалифицирано мнозинсто в НС.

"Две трети е много хубаво! Защото се търсят неутрални личности, с авторитет. Но е и много вредно, защото - както ми каза преди време един германец - много често води до безпринципно договаряне: "аз ще ви подкрепя, но вие ще подкрепите моя човек".