Европейски „Конвой на свободата“ се кани да блокира Брюксел на 14 февруари и да организира многохиляден протест срещу ограниченията заради COVID-19, съобщи „Политико“.

Целта е пълно парализиране на столицата на Европа, твърди изданието, което е проследило шифровани кореспонденции в „Телеграм“,

Полицията е в пълна готовност за евентуални безредици. Но оттам признават, че не са съвсем наясно с плановете на демонстрантите. Те не могат да предвидят и колко хора ще се съберат.

Плановете са навръх Свети Валентин в Брюксел да се стекат демонстранти от цяла Европа. Десетки хиляди хора подготвят събитието в продължение на седмици, пише „Политико“.  Чрез „Телеграм“ те планират маршрутите си и събират пари.

Протестиращите все още не са подали молба до властите в Брюксел, както изисква законът, заяви кметът Филип Клоз.

Обикновено протестите в града се провеждат на площад „Шуман“, където се намира Европейската комисия, или на пл. „Люксембург“, до който е Европейският парламент. Тези места са крайните точки на демонстрантите, които обикновено тръгват от Северната гара и блокират движението по основни артерии на града.

Европейският „Конвой на свободата“ е вдъхновен от подобни движения в Северна Америка и Австралия. Те смятат, че задължителните ваксинации и ограниченията заради коронавируса са незаконни. За последно те парализираха Канада.

В предишни подобни протести в Европа участваха крайно десни групи от Франция и Германия, припомня „Политико“. Те се възползваха от демонстрациите, за да разпространяват реч на омразата, насочена срещу имигранти, евреи и различни малцинства.