Кметът на Отава Джим Уотсън обяви извънредно положение в града заради продължаващата 10 дни блокада от протестиращи шофьори на камиони, които парализираха канадската столица, предаде Ройтерс.

"(Мерките) отразяват сериозната опасност и заплаха за безопасността и сигурността на гражданите, които създават продължаващите демонстрации, и подчертават нуждата от подкрепа от други институции и клонове на правителството", посочи в изявление кметът.

Уотсън, който по-рано днес се оплака, че демонстрантите са повече на брой от полицаите и контролират ситуацията, не даде подробности за това какви мерки може да наложи.

Протестът, наречен "Конвой на свободата", започна като движение срещу въведеното от канадските власти изискване за ваксинация на преминаващите границата със САЩ шофьори на камиони, но прерасна в по-широка проява на недоволство против обществените здравни мерки и правителството на премиера Джъстин Трюдо.

Макар и предимно ненасилствени, протестите са шумни и хаотични. Някои жители, особено на Отава, споделиха пред Си Ен Ен, че се чувстват като заложници.

"Разбирам, че полицията не иска да се намесва от страх да не предизвика насилие", отбеляза столичанин на име Джак Кренц пред амеирканската телевизия.

Той все пак допълни, че всеобщото усещание на жителите на Отава е, че са "изоставени".

Много фирми от канадския град се оплакват, че губят пари и клиенти заради продължаващите демонстрации. Голямата част от компаниите в центъра на Отава са затворени повече от седмица или работят с намалено работно време.

Полицията в Отава обяви, че е реагирала на повече от 400 сигнала, свързани с демонстрациите. В ход са най-малко 50 наказателни разследвания, 11 от които са за престъпления от омраза.