Бившата председателка на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ и настояща сътрудничка в парламентарната група на бившите управляващи заведе в Брюксел тримата активисти на партията от Кърджалийско, арестувани от МВР за купуване на гласове.

Хюсеин Садък, Шукри Халид и Митко Хатибов са членове на ГЕРБ, които бяха задържани при акции на МВР през юли. Бойко Рашков тогава съобщи, че те са били част от схемата "глас срещу дърва". Задържаните не са от горското стопанство.

Административният съд в Кърджали отмени ареста на тримата, а  МВР бе осъдено и да плати разходите по делата.

“ЕС трябва да проучи въпроса”, каза председателят на Европейската народна партия Манфред Вебер.

“Притеснени сме от тази ситуация и искаме да получим обяснения какво точно се е случило с нашите колеги от ГЕРБ.

ЕНП няма да забрави тези действия, независимо кое правителство ги е извършило. Европейските институции се отнасят сериозно към върховенството на закона във всички държавии и съм сигурен, че ще разгледаме тоя случай”, каза генералният секретар на ЕНП Антонио Лопес.

В срещата взеха участие и българските евродепутати Андрей Ковачев, Андрей Новаков и Асим Адемов. Представителите на ГЕРБ - Кърджали запознаха Манфред Вебер как са били арестувани показно пред съгражданите си, без да са извършили никакви нарушения. Задържането им е вследствие единствено на анонимни доноси. 

„Невинността ни беше потвърдена от българския съд и ние осъдихме МВР“, заяви Шукри Вели от ГЕРБ - Кърджали.

„Единствената цел беше да уплашат хората в малките населени места и те да не отидат да гласуват. Задържаха ни и лежахме в ареста 24 часа, само защото участваме в кампанията на ГЕРБ. Заключиха ни по анонимни сигнали, защото нямаха никакви доказателства да сме вършили нещо нередно“, казаха Хюсеин Садък и Митко Хатибов, които също осъдиха МВР заради незаконните им арести. 

Цвета Караянчева информира шефа на Групата на ЕНП в Европарламента, че "подобни политически репресии от страна на двата служебни кабинети на президента Румен Радев били прилагани преди всичко към членове и симпатизанти на ГЕРБ" в цялата страна.

Караянчева, цитирана от БНТ, каза още:

"Ние сме тук не да се оплакваме на чужденците, защото някой може да каже фразата, която беше казал Петко Славейков, че в България не бият.

Не, ние сме тук, за да информираме европейската общност като членове на ЕС, че европейски граждани някъде в България биват репресирани, демокрацията е в опасност, човешките права са нарушени и трябва да се спазва върховенството на закона", заяви Цвета Караянчева.

Всъщност, има предвид фразата на Петко Каравелов, който дори осъден и малтретиран, от Черната джамия, която е по това време затвор, казва пред чуждестранни кореспонденти: "Господа, в България не бият".