В отсъствието на министъра на финансите Асен Василев, но в присъствието на този на социалната политика - Георги Гьоков Народното събрание прие днес на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване. 

Този дебат премина доста по-спокойно от този преди него - за бюджета на НЗОК, а основните разисквания се водеха около няколко политики, които освен МТСП сериозно подкрепя и самият Асен Василев. 

Накратко - бюджет 2022 на ДОО, който ще влезе в сила от първи април, предполага увеличаване на минималната работна заплата до 710 лв., увеличение на прага на максималния осигурителен доход до цели 3400 лв. при 3000 лв. в момента, обезщетения за майчинство през втората година до 710 лв. и индексиране на пенсиите през юли по швейцарското правило с 6,1%. 

Очаквано основните дискусии бяха за увеличението на прага на МОД, като днес пролича и разнобоят в управляващата коалиция по темата. "Демократична България" обяви, че няма да подкрепи тази мярка, че ще предложи да се направят разчети на въздействието и евентуално тя да влезе от юли. Неясна остана и позицията на ИТН, чиито основен говорител Любомир Каримански е принципен противник на вдигането в момента. 

Против, разбира се, и е и опозицията от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", но, особено при ГЕРБ, по-скоро става дума за политическа позиция, защото именно те вдигнаха прага преди няколко години и то с по-голям процент от сега. Идеята им, че това ще доведе до отлив на ИТ служители, които са основните засегнати от вдигането, не се подкрепя от числата след тяхното решение да увеличат прага. 

Логиката на подкрепящите промяната пък е ясна от години - първо това било социално справедливо, второ - така хората с високи доходи ще получават по-високи пенсии след като излязат от пазара на труда. Междувременно безпроблемно се приема и идеята за вдигане на максималната пенсия до 1500 лв. До момента нейн най-яростен защитник е Асен  Василев, който не смята това за увеличаване на данъчната тежест, макар според много хора осигуровките да са дефакто именно данък. 

Мартин Димитров от ДБ например заяви, че това може да е логична стъпка напред, но едва след като се спрат всички кражби и течове, така че хората, които ще плащат повече в системата да са сигурни, че парите им няма да отидат на вятъра. 

Битката за промените остава за второ четене, като се очакват доста предложения през това време.