ДПС внася нов сигнал до прокуратурата по темата с т.нар. златни паспорти и поиска правосъдната министърка Надежда Йорданова да бъде привикана от обвинението за разпит.

Това обявиха днес лидерът на партията Мустафа Карадайъ и депутатът Хамид Хамид на брифинг в парламента.

Поводът този път е изказване на Йорданова при вчерашното й участие в предаването "Лице в лице" по бТВ - че при съмнителното даване на инвестиционно гражданство имало замесена и адвокатска кантора, свързана с ДПС. 

Днес Хамид категорично отрече Движението да има общо с каквито и да е било подобни кантори, както и член на партията или депутат да участва в издаването на "златни паспорти". И поиска прокуратурата да разпита министърката.

"Настояваме прокуратурата да разпита министър Йорданова, защото яевно тя има информация, която е от значение по проверката за "златните паспорти". Нека да бъде така добра да представи тази информация", заяви Хамид.

Дали и това искане на Движението ще бъде удовлетворено, подобно на започналата от прокуратурата проверка по сигнали на партията именно за инвестиционното гражданство, предстои да видим.

Засега Надежда Йорданова е "привикна" само от все още оглавяваната от Сотир Цацаров КПКОНПИ  - да кажела какви сигнали има срещу Иван Гешев.

Припомняме, че по същия начин привикан от държавното обвинение бе премиерът Кирил Петков, както и началничката на кабинета му Лена Бориславова - да споделят информация за изброените от Петков лица, замесени според него през годините (засега най-вече в медийни публикации без особени прокурорски проверки) в различни корупционни скандали.

По същия начин обвинението процедира и с вътрешния министър Бойко Рашков - заради твърденията му, че знае къде са отишли откраднати от строителството на магистрала "Хемус" милиони.

С други думи - сега ДПС иска Надежда Йорданова да бъде разпитана, съгласно текстове от конституцията и от НПК, според които гражданите са длъжни да кажат какво знаят що се касае до предполагаемо извършено престъпление.

Мустафа Карадайъ пък пак засегна темата "Делян Пеевски". За да обяви, че той бил най проверяваният депутат, а сега финансовият вицепремиер и министър Асен Василев оказвал натиск върху служителите на НАП отново да му правят ревизия. Това било "ревизия на ревизията". А натискът - неправомерен.

Отделно, по казуса с кредита на Българската банка за развитие към "Булгартабак", където Пеевски бе сочен за собственик, Карадайъ припомни отговор на Петков в качеството му на служебен министър на икономиката до депутата от ДПС Йордан Цонев от миналия август. В което Петков отговаря, че не е открито "директно участие" на Пеевски. 

Повод за припомнянето бе въпросът, който преди ден Петков отправи до Иван Гешев - има ли връзка отпускането на кредита с личността на бизнесмена, бивш издател и настоящ депутат от Движението.

"Явно г-н Кирил Петков не си вярва вече и на своя подпис. Но и Конституционният съд така каза, че неговият подпис е лъжлив", посочи иронично Карадайъ, визирайки решението на КС за двойното гражданството на бившия служебен министър на икономиката.