"Силата на кучето" на Джейн Кемпиън е с най-много номинации за наградите "Оскар" тази година - цели 12. Следват "Дюн" с 10, "Белфаст" и "Уестсайдска история" със 7. 

Десет филма влизат в битката за "Оскар" за най-добър филм тази година - "Белфаст", "Coda", "Не поглеждай нагоре", "Карай колата ми", "Дюн", "Методът "Уилямс" (оригинално заглавие "King Richard"), "Licorice Pizza", "Улицата на кошмарите" ,"Силата на кучето", "Уестсайдска история".

За главна мъжка роля са номинирани: Бенедикт Къмбърбач за "Силата на кучето", Хавиер Бардем за "Да бъдеш Рикардо", Андрю Гарфийлд за "tick, tick...BOOM", Уил Смит за "Методът "Уилямс" и Дензъл Уошингтън за "Трагедията на Макбет".

Актрисите, които ще се борят за наградата за главна женска роля, са Джесика Частейн за "Очите на Тами Фей", Оливия Колман за "Изгубената дъщеря", Пенелопе Крус за "Паралелни майки", Никол Кидман за "Да бъдеш Рикардо" и Кристен Стюарт за "Спенсър".

Джеси Бъкли за "Непознатата дъщеря", Ариана ДеБоуз за "Уестсайдска история", Джуди Денч за "Белфаст", Кирстен Дънст за "Силата на кучето" и Онжаню Елис за "Методът "Уилямс" са с номинации в категорията за най-добра актриса в поддържаща роля.

Киърън Хайндс за "Белфаст", Трой Коцур за "CODA: Дете на глухи родители", Коди Смит-Макфий и Джеси Племънс за "Силата на кучето" и Джей Кей Симънс за "Да бъдеш Рикардо" са номинирани в категорията за най-добър актьор в поддържаща роля.

Пол Томас Андерсън за "Licorice Pizza", Кенет Брана за "Белфаст", Джейн Кемпиън за "Силата на кучето", Стивън Спилбърг за "Уестсайдска история" и Рюсуке Хамагучи за "Карай колата ми" са претендентите за най-добър режисьор.

Номинациите на американската Академия за кинематографично изкуство и наука за 94-ите награди "Оскар" бяха обявени от актьорите Трейси Елис Рос и Лесли Джордан. Церемонията за връчването на най-известните филмови отличия тази година да бъде с водещ за първи път от 2018 г. Тя е насрочена за 27 март в театър "Долби" в Лос Анджелис