Министерството на здравеопазването на Сърбия съобщи, че в страната е пристигнала първата пратка от лекарство срещу коронавирус Паксловид (Paxlovid), съобщи сръбската национална телевизия РТС.

Това става само десет дни, след като Европейската агенция по лекарствата одобри употребата на препарата на "Пфайзер".

В края на миналата година Сърбия бе сред първите държави наред със САЩ и Великобритания, които подписаха договор с компанията "Пфайзер" за доставка на лекарството срещу коронавирус, което намалява риска от хоспитализация и тежко прекарване на болестта до 89 процента.

Същевременно в Сърбия бе регистриран първият случай на по-заразния подвариант на варианта на коронавируса Омикрон, известен като "стелт". Епидемиологичната ситуация в страната остава притеснителна, болниците са пълни, а броят на починалите расте, отбелязва телевизията. От началото на пандемията в Сърбия са регистрирани 1 779 782 случая на коронавирус при направени 8 351 232 тестове. В резултат на заразата са починали 14 054 души, а смъртността е 0,79 процента.

Първоначално медикаментът ще се прилага при неусложнение пациенти със симптоми на коронавирус, които не се нуждаят от лечение в болница и от терапия с кислород.