Думите на беларуския президент Александър Лукашенко, че би желал да получи званието полковник от руската армия, са по-скоро стилистична фигура. Това заяви днес пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Владимир Путин е президент на Руската федерация (РФ), а Александър Лукашенко е президент и гражданин на Република Беларус. Това са две различни страни. И президентът на РФ няма право да произвежда (никого) във военни звания във въоръжените сили на друга държава", каза Песков, запитан защо Путин не може да направи Лукашенко полковник.

Путин обеща да ме направи полковник в руската армия, заяви по-рано Лукашенко в интервю за руския журналист Владимир Соловьов, цитирано от Франс прес. А Путин, който е бивш полковник от КГБ, "ще стане генерал", каза още беларуският президент.

Във връзка с това изявление на Лукашенко Песков бе запитан дали може да се говори за създаване на обединено командване в Съюзната държава между Русия и Беларус.

"Не разполагам с информация за някакво съвместно командване. Никога не съм чувал за това. Но още веднъж повтарям: това по-скоро е била стилистична фигура", заяви прессекретарят на Путин.